Közélet

A magyar gazdaság növekedése megelőzheti az európai átlagot

A magyar gazdaság növekedése megelőzheti az európai átlagot

2013. szeptember 19., csütörtök
A magyar gazdaság növekedése megelőzheti az európai átlagot

Míg az eurózónában átlagosan 0,5 százalékos gazdasági visszaeséssel kell számolni az idén, Magyarországon várhatóan 0,5 százalék körüli bővülés lehet, ami felülmúlja az előrejelzéseket - derül ki az EY legfrissebb Eurózóna Előrejelzéséből.

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti, megindult a növekedés az eurózónában, éves szinten azonban az idén még fél százalékos GDP-csökkenéssel kell számolni az övezetben. A munkanélküliek száma viszont még tovább növekszik, az állástalanok aránya 12,6 milliónál tetőzhet 2014 közepén - hívja fel a figyelmet az EY. Magyarországon egyértelműen elindult a növekedés, az idei várható bővülés mértéke jelentősen meghaladja az eurózóna átlagát. "A valutaunió eddigi leghosszabb válsága 2013 második negyedévében úgy tűnik, véget ért és megindult a lassú növekedés, éves szinten azonban még negatív mutatókra kell készülni. Az eurózóna átlagát jelentősen meghaladóan Magyarországon már egyértelmű GDP-növekedéssel számolunk 2013-ban, a várhatóan fél százalék körüli magyar bővülés ráadásul jelentősen felülmúlja a korábbi előrejelzéseket is" - idézi a közlemény

Havas Istvánt

, az EY vezérigazgatóját. Bár az eurózónában a harmadik negyedévtől megindult a növekedés, éves szinten még 0,5 százalékos visszaeséssel kell számolni az idén, 2014-ben pedig már 0,9 százalékos bővülésre lehet készülni. Továbbra is megmarad azonban az éles különbség a térség központi államai és a periféria országok között: míg Németországban már az idén is 0,6 százalékos lesz a GDP-növekedés, addig Portugáliában és Olaszországban csak 2014-ben, Görögországban csak 2015-ben stabilizálódhat a gazdasági helyzet - mutat rá az előrejelzés. A munkanélküliek aránya a jövőre várható növekedés ellenére még tovább emelkedik a térségben, az állástalanok száma 12,6 százalékon tetőzik majd 2014 közepén. A törésvonal itt is megfigyelhető, Németországban 5,4 százalékos, Spanyolországban és Görögországban viszont 27,6 és 29 százalékos munkanélküliségi csúcsra lehet számítani jövőre - írja az EY.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.