Közélet

A határ menti vállalkozások fellendítéséért tesz Mórahalom + FOTÓK

A határ menti vállalkozások fellendítéséért tesz Mórahalom + FOTÓK

2013. szeptember 2., hétfő
A határ menti vállalkozások fellendítéséért tesz Mórahalom + FOTÓK
SZS20130902_mezogazdasagi_vasar_morahalmon_sajtotajekoztato_002

A kis- és középvállalkozások versenyképesebbé tételét, a partnerkapcsolatok kialakítását, illetve a hármashatár okozta akadályok leküzdését tűzte ki célul Mórahalom. A mezőgazdasági vásárt és gazdasági tudásbörzét hétvégi fogathajtóverseny és munkagép-felvonulás teszi érdekesebbé.

„Szokványosnak tűnhet, de nekünk nagy jelentőségű” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere a pénteken kezdődő mezőgazdasági vásár és fogathajtó-viadal hétfői sajtótájékoztatóját. A mindössze két év alatt sikeresen lebonyolított határon átnyúló projekthez román és szerb kis- és középvállalkozások csatlakoztak. Mint arról a polgármester tájékoztatott, a szervezés alatt alaposan meggyűlt a bajuk a szerb jogrendszerrel, de végül egy társulási szerződéssel áthidalták a nehézségeket. A kétnapos rendezvényen olyan partnertalálkozót szeretnének biztosítani, ahol bemutatkoznak az érintett térségekben működő gazdasági szervezetek, illetve a vállalkozók kapcsolatépítési céllal közelebbről is megismerkedhetnek. Körülbelül 80 vállalkozóra számítanak, fele-fele arányban szerb és magyar résztvevőkkel. A pályázat teljes költsége 87 771 euró.

SZS20130902_mezogazdasagi_vasar_morahalmon_sajtotajekoztato_003

Nógrádi Zoltán hangsúlyozta, az úttörő esemény segítségükre van abban, hogy az Európai Unió tagállamai és a rajta kívül eső országok közötti határforgalmi korlátait átjárhatóvá tegyék, sőt, Szerbiának is reményt adhatnak a csatlakozás mielőbbi előmozdításában. „Az egész programnak egy európai intézmény, a Banat – Triplex Confinium Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás EGTC ad keretet, melynek Mórahalmon van a központja. Ez egy olyan joghatóság, mely komoly diplomáciai, területfejlesztési, területpolitikai és gazdaságfejlesztési tevékenységeket lát el. Nagyon kevés élő gazdasági kapcsolat van a határ mindkét oldaláról, kevés a vétel-eladás. Ennek oka a komoly határellenőrzés és vámjogszabályok. Ugyan ezer szállal kötődik össze a két ország, és sokféle lehetőséget tudunk felfedezni, de ezek nehezen járhatóak az áruk, a szolgáltatások és a termékek számára. A Magyarkanizsai Község Általános Vállalkozók Egyesületének személyében sikerült találnunk egy olyan aktív szervezetet, ami a program révén új lendületet kaphatott működésében. Ezért megpróbáljuk a vállalkozásokat mozgatni és a kapcsolatépítés irányában motiválni” – tájékoztatta a felmerült nehézségekről portálunkat a polgármester. „Azt szerettük volna, ha a szerb vállalkozók nálunk olyasmit kapjanak, amit eddig anyagi források, vagy lehetőségek híján nem tudtak eddig megoldani. Ezért kitaláltuk, hogy az ottani vállalkozók igényei szerint képzéseket fogunk szervezni. A pályázatba háromféle képzést sikerült belefésülni: informatikai képzést, HCCP képzést, valamint gazdasági és információs workshopot. A workshopon 120 vállalkozónak három napos felkészítőt tartanak az uniós adórendszerekről, elvárásokról, piacra jutási lehetőségekről. De készül egy internetes partnerkereső modul – várhatóan február végére – ahol a vállalkozások megtalálhatják egymást a határon túlról is” – ismertette a terveket

Dudás Koszó Katalin

, a munkaszervezet vezetője.

SZS20130902_mezogazdasagi_vasar_morahalmon_sajtotajekoztato_006

A szakmai rendezvényt követően, szombaton a helyi gazdák szórakoztató programokkal készülnek, például mezőgazdasági gépekkel vonulnak fel a Futó Dobó Lovasközpontban, illetve fogathajtó bemutatóval és ügyességi lovas vetélkedővel is szórakoztatják a látogatókat.

Mezőgazdasági vásár - Gazdasági tudásbörze, információs nap, és XIII. Homokhát térségi meghívásos amatőr fogathajtó vetélkedő programja:

Szeptember 6. péntek

12.00

„Mezőgazdaságigép-kiállítás és -vásár” a Futó Dobó Lovasközpontban

Szeptember 7. szombat

8:00

Helyi gazdák felvonulása – mezőgazdasági gépekkel - városközpontból a Futó Dobó Lovasközpontba

9:00

Mezőgazdasági gépkiállítás és vásár– új és régi gépek kiállítása- egész napos

10:00

„Expo Train” megnyitó – szerb és magyar KKV-k termékkiállítása és bemutatkozása - egész napos

10:30

Fogatosok, lovasok felvonulása a városban

13.30

XIII. Homokhát térségi meghívásos amatőr fogathajtó vetélkedő, lovas ügyességi vetélkedő és négyes fogathajtó bemutató

16.30

Eredményhirdetés A Tuk-Tuk városnéző kisvonat 2013. szeptember 7-én, szombaton közlekedik és a helyszínre szállítja az utasokat. A belépés díjtalan!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.