Közélet

A Duna felső szakaszán kívül nem várható árvízvédelmi készültség

A Duna felső szakaszán kívül nem várható árvízvédelmi készültség

2013. szeptember 20., péntek
A Duna felső szakaszán kívül nem várható árvízvédelmi készültség

A Duna felső szakaszának kivételével a vízszintek a magyarországi folyókon sehol sem közelítik meg az árvízvédelmi készültségi szinteket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az elmúlt két napban a Duna felső szakaszának térségét újabb csapadékzóna érte el, a Traun és az Enns folyó vízgyűjtőjén, valamint a Bécsi-medencében több helyen 50 millimétert meghaladó csapadékot mértek. A Duna felső szakaszán kisebb árhullám alakult ki, ezért a dunaremete-rajkai árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültséget rendeltek el. Az OVF közleménye szerint a Duna várhatóan vasárnap éjjel tetőzik Nagybajcsnál az elsőfokú szintet kis mértékben (maximum 30 centiméterrel) meghaladó magassággal. A helyreállítandó töltésszakaszokon "pontszerűen" harmadfokú készültséget tartanak fenn. A hatnapos előrejelzés szerint a Duna felső vízgyűjtőjén 1-6 milliméter körüli csapadék várható, a magyarországi vízgyűjtőkön pedig 2-10 milliméter körüli csapadékra lehet számítani. A következő időszakban a folyó felső szakaszán további enyhe emelkedés várható, a dunaremete-rajkai szakasz kivételével első fok alatti vízállásokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.