Sport

Vízilabda: 10 év után újra világbajnok Magyarország! (FRISSÍTVE!)

Vízilabda: 10 év után újra világbajnok Magyarország! (FRISSÍTVE!)

2013. augusztus 3., szombat
Vízilabda: 10 év után újra világbajnok Magyarország! (FRISSÍTVE!)
Benedek Tibor

Káprázatos kezdés után végig kezében tartva a mérkőzést legyőzte a montenegrói válogatottat Benedek Tibor együttese, s tíz év elteltével újra világbajnok lett!

Valósággal letaglózta a meccs kezdetén a magyar válogatott a montenegróit:

Varga Dénes

remek betörés után,

Hárai Balázs

pedig káprázatos svédcsavarral vette be a délszláv csapat kapuját, ugyanakkor a magyar védekezés, különösen a nyár elején Szegedre igazolt, eksztázisban védő

Nagy Viktor

egészen elbizonytalanította a montenegrói "tüzéreket", akik aztán nem is tudtak az első negyedben betalálni, emberelőnyeik dacára (2-0). A folytatásban folytatódott a magyar védekező parádé és a crnagorác gólínség. Hárai révén szerezte meg első emberelőnyös találatát is a magyar csapat, amivel már 3-0-ra vezetett a Benedek-csapat. Kapusuk eksztázisa a magyar játékosokra is,

Szivós Márton

a horvátok utáni két nagy távoli lövést követően, a fináléban is eleresztett egy sistergős bombát, ám a felsőléc bánta, nem az ellenfél.

Drasko Brguljan

révén aztán 13 perc elteltével született meg az első montenegrói gól (3-1), majd

Hosnyánszky Norbert

kihagyott ötméterese után

Ivovic

révén már egy gólra zárkóztak a kék sapkások (3-2).

Nézze meg a vb-döntő góljait!

http://www.youtube.com/watch?v=h-elVeZGSbc A harmadik negyedből alig telt el pár másodperc, már egalizáltak is a montenegróiak a hullámvölgybe kerülő magyar csapattal szemben. Szerencsére nagy lóbák után a kapufa segedelmével

Vámos Márton

hamar visszavette az előnyt a mieinknek (4-3), majd Varga Dénes tört ismét be, ám a feljavuló

Stepanovic

védeni tudott. A szoros magyar védekezés sorra szülte az ellenfélnek az emberfórokat, rövidesen ismét bekövetkezett az egalizálás, ám a Szegeden játszó

Szivós Márton

kezére varázsolt labdából egy könnyed legyintést követően a centergólok iskolapéldája született (5-4). Két perccel a negyed vége előtt emberhátrányban Nagy Viktor védett hihetetlen reflexszel, az ellentámadásból pedig a csapatkapitány

Varga Dániel

állította vissza a kétgólos különbséget (6-4). Az ugyancsak szegedi sapkában pólózó

Decker Ádám

kipontozódása után türelmes labdajáratás után értékesítették fórjukat centerből a montenegróiak, azután egy kettős magyar előny után az utolsó másodpercekben kétszer is óriásit kellett védenie Stepanovic kapusnak, így 6-5-ös magyar vezetéssel jöhetett a záró negyed.

Hosnyánszky Norbert

Mindkét oldalon egy-egy elhamarkodott távoli löket nyitotta a negyedik negyedet, amelyek nem jelentettek gondot a kapusoknak, majd Ivovic megpattanó lövését követően ismét egyenlő lett az állás. Benedek Tibor kikérte első idejét az első megadott emberelőnynél, s

Hosnyánszky Norbert

góllal is fejezte be a figurát (7-6). Az ellenakciónál a magyar kapu előtt forrt a víz, két kapufát is lőttek Brguljanék. A magyar előny ismét kiaknázatlan maradt, ugyanakkor Nagy Viktort sem lehetett becsapni egy újabb ejtéssel. Montenegrói időkérés után Ivovic triplázott, ismét egál volt az állás, alig több, mint két perccel a vége előtt. Az újabb magyar emberfórnál a szövetségi kapitány ismét időt kért, amelyet a csoportmeccsek után formába lendülő Szivós húzott be centerből (8-7). Az utolsó percen belül Drasko Brguljan mellé durrantott, azután tartotta a labdát a magyar csapat, a legvégén pedig Nagy Viktor védése jelentette a magyar vízilabda újabb világbajnoki címét 10 esztendő elteltével. A torna legjobb kapusa Nagy Viktor lett, az álomcsapatba is bekerült, csakúgy mint Varga Dénes, a vb legértékesebb játékosa. A magyar férfi vízilabda-válogatott szombat esti sikere egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar vízilabda, az elmúlt három hétben, négy csapattal két világversenyen (Universiade, világbajnokság) négy érmet (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz) szerzett - a világon egyedülálló teljesítményt nyújtva. Harmadik diadalával a magyar férfi vízilabda-válogatott a világbajnokságok örökranglistájának élére is ugrott. Magyarország hat ezüst- és egy bronzérem mellett 1973 és 2003 után harmadik aranyát szerezte meg, így a szintén háromszor aranyérmes olaszokat megelőzve került az élre, ugyanis nekik "csak" két ezüst- és egy bronzmedáljuk van a világbajnoki címek mellett. A női válogatott a szombaton megnyert bronzéremmel az örökrangsor második helyén utolérte Olaszországot, mivel jelenleg mindkét együttesnek 2 arany-, továbbá 1-1 ezüst- és bronzérme van. Az első helyen továbbra is az amerikaiak állnak három végső diadallal.

Vizes világbajnokság, férfi vízilabdatorna, döntő:

Magyarország - Montenegró 8-7 (2-0, 1-2, 3-3, 2-2)

Magyar gólszerzők: Szivós 2, Hárai 2, Varga Dé. 1, Vámos 1, Varga Dá. 1, Hosnyánszky 1. Benedek Tibor szövetségi kapitány, aki 2003-ban játékosként is világbajnok volt:

"Egészen más érzés ez most kapitányként, mint játékosként volt, bár pályafutásom végén már éreztem hasonlót a mostanihoz, amikor a többiek örömét láttam. A félidőben már mondtam a fiúknak, mi jobban akarjuk a győzelmet és meg is fogjuk nyerni a meccset."

Szivós Márton:

"Adjatok egy pofont, hadd ébredjek fel! Azért lettünk világbajnokok, mert hittünk a munkában, az edzőnkben és a taktikában. Itt a világbajnokság alatt végleg igazi csapattá értünk."

Hosnyánszky Norbert:

"A világbajnoki aranyérem nekem ugyanolyan értékes és kedves, mint az olimpiai volt. A kihagyott büntetőm után nem estem kétségbe, túl kell lendülni ezen és sikerült is. A montenegróiak elbizonytalanodtak, mi viszont végig tudatosan játszottunk, ráadásul Nagy Viktor szenzációsan védett. Ez életem csúcspontja".

Bátori Bence:

"Erről álmodtam egész életemben. Fantasztikusan dolgoztunk egész nyáron, kőkeményen megharcoltunk az aranyéremért".

Bedő Krisztián:

"Az akarás volt a döntő, ezzel nyertünk."

Hárai Balázs:

"Ma van édesanyám szülinapja, ezzel a világbajnoki aranyéremmel ajándékoztam meg. Az is motivált, hogy eddig még sosem álltam a világbajnoki dobogó tetején."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.