Sport

Vívó-vb: Szász Emese is bronzérmes! (FRISSÜL!) + FOTÓK

Vívó-vb: Szász Emese is bronzérmes! (FRISSÜL!) + FOTÓK

2013. augusztus 8., csütörtök
Vívó-vb: Szász Emese is bronzérmes! (FRISSÜL!) + FOTÓK
Szász Emese

Férfi párbajtőrözőink közül Boczkó Gábor a negyeddöntőig jutott, miután Rédli Andrást győzte le a 16 között. Női párbajtőröseink közül Szász Emese bronzérmet szerzett!

Egyetlen találattal kikapott az észt Julija Beljajevától az elődöntőben, így bronzérmet szerzett Szász Emese a budapesti vívó-világbajnokság csütörtöki női párbajtőr versenyében. A világbajnokságon 2006-ban harmadik, 2010-ben pedig második helyezett magyar a kolumbiai Saskia Loretta van Erven García, az orosz Tatyjana Andrjusina, az észt Irina Embrich és az orosz Jana Zvereva magabiztos legyőzésével jutott el az elődöntőig úgy, hogy az őt legjobban megszorító Embrich is csak tíz tust tudott adni neki. A fináléba jutásért ugyancsak észt ellenféllel kellett megküzdenie. Beljajeva a nyolc között a világranglistán éllovas román Ana Maria Branzát búcsúztatta, így várható volt, hogy önbizalommal fog vívni, ezzel együtt Szász tűnt esélyesebbnek, főleg a nap során korábban mutatott teljesítménye alapján. Az elődöntős asszó kiegyenlített volt, többnyire Szász vezetett, de az észt is került előnybe, igaz, jó darabig egy tusnál nagyobb nem volt a különbség. Először éppen akkor nőtt kettőre, amikor Beljajeva a 13. tust is beadta. Innen még visszakapaszkodott a magyar párbajtőröző, de 13-13-nál, amikor bő húsz másodperc volt hátra, mindketten leálltak, így passzivitás miatt következett az egyperces ráadás. Ebben Beljajeva akciója volt eredményes, így Szász az Eb-n kiharcolt harmadik helye mellé egy vb-bronzot is nyert az idén. Értékelését azzal kezdte, hogy a sikertelen olimpia után nagyon mélyről jött vissza. A csütörtöki elődöntőre áttérve pedig azt mondta, többet kellett volna támadnia, illetve bátrabban erőltetnie saját vívását. "Volt már világbajnokságon ezüst- és bronzérmem egyéniben, reméltem, hogy most teljessé válik a kollekció" - jelentette ki. "Úgy látszik, még várni kell az aranyra. Ennek a bronznak egyszer biztosan örülni fogok. Most az adja meg a fényét, hogy az Eb után vb-n is összejött, ilyen pedig még nem volt, hogy egy évben mindkét világversenyen dobogóra állhattam." Arra a felvetésre, hogy miért nem vívták ki a rendelkezésre álló időt, úgy válaszolt: már mindketten azon gondolkoztak, hogy mit fognak csinálni a ráadásban.

Női párbajtőr elődöntő:

Beljajeva - Szász 14-13 Szivkova - Heidemann 15-9

Elődöntőbe jutott, ezzel biztos érmes Szász Emese

Negyedik asszójában is megállíthatatlannak bizonyult, ezzel bejutott az elődöntőbe, vagyis már biztos érmes Szász Emese a budapesti vívó-világbajnokság női párbajtőr versenyében. Ellenfele a 19.20-ra kiírt elődöntőben a világranglistán éllovas román Ana Maria Branzát nagy küzdelemben legyőző észt Julija Beljajeva lesz.

Szász Emese

A világbajnokságon 2006-ban harmadik, 2010-ben pedig második helyezett magyar vívó az orosz Jana Zverevával csapott össze a negyeddöntőben. A mérkőzés csak 2-2-ig volt szoros, onnantól kezdve végig a változatos akciókat - lábra szúrást, lerohanást, védés-visszaszúrást - bemutató Szásznál volt az előny. Az orosz vívó egy idő után elbizonytalanodott, egyszerűen nem tudta, mire készüljön. 10-4-re, 11-5-re és 12-6-ra is vezetett Szász, 13-7 után pedig még tovább nőtt a különbség, mert csak ő ért el - továbbra is szebbnél-szebb - tusokat. "Magabiztosnak éreztem magam, tudtam, hogy mit akarok csinálni, és szerencsére be is jöttek az elképzeléseim" - nyilatkozott Szász, miután láthatóan felszabadultan megköszönte a közönségnek a biztatást, és levonult a pástról. Következő ellenfelét illetően azt mondta: régen vívott vele legutóbb, akkor legyőzte őt.

Női párbajtőr negyeddöntő:

Julija Beljajeva (észt) - Ana Maria Branza (román) 15-14 SZÁSZ EMESE - Jana Zvereva (orosz) 15-7 Britta Heidemann (német) - Sin A Lam (dél-koreai) 15-13 Anna Szivkova (orosz) - Mara Navarria (olasz) 15-12

Szász Emese negyeddöntős

Harmadik mérkőzésén is nagyon magabiztosan vívott Szász Emese, így bejutott a negyeddöntőbe a női párbajtőrözők csütörtöki versenyében a budapesti világbajnokságon.

Szász Emese

A 2010-ben vb-ezüst-, 2006-ban pedig -bronzérmes Szász ellenfele a legjobb 16 között Irina Embrich, az idei Eb-n csapatban győztes észt válogatott tagja volt, aki 2006-ban Szászt megelőzve, az aranyérmes Nagy Tímea mögött másodikként végzett. Ezúttal a magyar párbajtőröző irányított, Embrich nem tudta a rá jellemző türelmes vívást bemutatni, mert 5-5 után gyorsan 9-5-ös hátrányba került. Szásznak továbbra is pontosak voltak a lerohanó támadásai, de védés-visszaszúrásból is több tust adott, végül öt találatnyi különbséggel győzött. A SYMA Csarnok lelátóján a hónap végi világbajnokságukra készülő öttusázók is ott voltak, akik Tatáról utaztak a vb helyszínére, hogy szurkoljanak a párbajtőrözőknek.

Női párbajtőr a 16 között:

Szász - Irina Embrich (észt) 15-10

Szász a 16 között, Révész kiesett

Szász Emese magabiztos győzelemmel bejutott a legjobb 16 közé a női párbajtőrözők csütörtöki versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon, Révész Julianna viszont kikapott, így búcsúzott.

Szász Emese

Szász leiskolázta az orosz Tatyjana Andrjusinát, "számolatlanul" érte el találatait lerohanó támadással, azaz flessel. Legalább tíz alkalommal érezte meg jól, mikor kell megindulnia, s aztán határozottan és pontosan szúrt, ellenfele pedig nem tudott mit kezdeni ezzel. A vége hattusos magyar győzelem lett. "Már sokat vívtunk együtt, +éreztem+ őt. Klasszisokkal jobb ellenfél volt, mint a kolumbiai lány az első asszómban, de még így, az ő legyőzésével sem oldódott fel bennem a feszültség" - mondta Szász. Révész már szinte megnyert asszót engedett ki a kezéből. Gyakorlatilag végig ő vezetett a kanadai Joanna Guy ellen, többnyire egy-kéttusos előnyben vívhatott, a hajrához közeledve pedig háromra növelte a különbséget. 11-8 után, amikor pedig már csak húsz másodperc volt hátra, kapott egy egylámpás tust, majd a hátralévő rövid időben még kettőt, így hosszabbítás következett. A ráadásban ő volt a kedvezményezett, azaz ha csak együttes találatok esnek, ő nyer. Ehhez képest 16 másodperccel az egy perc lejárta előtt Guy tisztán tust adott.

Vívó-vb - Nõi párbajtõr egyéni verseny

"Szerencsétlen volt az utolsó tus, de nem kellett volna erre hagynom a döntést, hiszen végig vezettem" - nyilatkozott Révész. "Meg kellett volna vernem ezt az ellenfelet, mert nem egy technikás vívó, én meg jó formában voltam. Úgy gondoltam, hogy jó napom lesz, és jól is kezdtem, nem hittem volna, hogy ez lesz a vége."

Női párbajtőr a 32 között:

Szász - Tatyjana Andrjusina (orosz) 15-9 Joanna Guy (kanadai) - Révész 12-11

Szász és Révész továbbjutott az első fordulóból

Mindkét főtáblás magyar megnyerte első mérkőzését, ezzel továbbjutott a legjobb 32 közé a női párbajtőrözők csütörtöki versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon.

Vívó-vb - Nõi párbajtõr egyéni verseny

Szász Emese gyakorlatilag csak bemelegített a kolumbiai Saskia Loretta van Erven Garciával szemben, a korábban vívó Révész Juliannának viszont oda kellett figyelnie asszójára, melyben a svéd Emma Samuelssonnal vívott. Az első szünetig mindössze három találat esett, 1-2-es megoszlásban, a második szakaszban viszont aktívabbá vált Révész, és előbb egyenlített, majd 6-2-re elhúzott. Később vezetett 13-8-ra és 14-9-re is, végül három tusnyi különbséggel, összességében magabiztosan jutott túl az első akadályon.

Szász Emese

A másik két magyar induló, Budai Dorina és Antal Edina nem jutott fel a selejtezőből a 64-es táblára.

Női párbajtőr a 64 között:

Révész Julianna - Emma Samuelsson (svéd) 15-12 Szász Emese - Saskia Loretta van Erven Garcia (kolumbiai) 15-5

Nem bírt az olimpiai bajnokkal Boczkó Gábor

Kikapott az olimpiai bajnok Rubén Limardo Gascontól a negyeddöntőben, így az ötödik helyen végzett Boczkó Gábor a férfi párbajtőrözők csütörtöki versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon. A 2010-es párizsi vb egyéni bronzérmese nem találta a ritmust gyorsmozgású ellenfelével szemben. Az asszó során egyszer sem vezetett, ezzel együtt 7-9-ig volt esélye a győzelem kiharcolására. Limardo az első és a második három percet is megnyerte egy tussal, a harmadik szakasz 7-9-ről indult. Boczkó igyekezett faragni hátrányán, de a venezuelai pontosabb volt, és újabb két tussal jelentős előnyhöz jutott. Egylámpás magyar találat után 8-11-nél még felcsillant a halvány remény a felzárkózásra, de a hátra lévő időben Boczkónak csak egy szúrása ült, miközben Limardo négyszer is eltalálta őt.

Boczkó Gábor

"Fekszik nekem a stílusa, a katari GP-n, a negyeddöntőben megvertem őt, de most nem jöttek be a tuti tusaim, például a csuklószúrások, melyek máskor jók ellene. Menet közben váltanom kellett, de besavasodtam, szégyellem, de elfáradtam. Nagyon fáj, mert itthon akartam bizonyítani, hogy még jó vagyok - mondta az MTI-nek a meccs után könnyezve Boczkó. - Háromszor is ziccert hibáztam, Kulcsár Győző erre azt szokta mondani, hogy a tizenegyest be kell rúgni. Nagyon jó lett volna pályafutásom vége felé hazai közönség előtt érmet szerezni." Boczkó mindehhez hozzátette, hogy mivel ebben a fegyvernemben nincs hazai Világkupa, különösen fáj neki, hogy a család, rokonok, barátok előtt nem tudott szép eredményt elérni. A férfi párbajtőrözők versenyét Rédli András a 13., Imre Géza a 30., Szényi Péter pedig a 38. helyen fejezte be.

Férfi párbajtőr negyeddöntő:

Limardo Ruben Gascon (venezuelai) - BOCZKÓ GÁBOR 15-9 Fabian Kauter (svájci) - Radoslaw Zawrotniak (lengyel) 10-8 Nikolai Novosjolov (észt) - Dmitrij Alekszanyin (kazah) 15-13 Pavel Szuhov (orosz) - Falk Spautz (német) 15-14

Boczkó Gábor negyeddöntős

Rédli András legyőzésével Boczkó Gábor jutott be a negyeddöntőbe a magyar párharcból a férfi párbajtőrözők versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon. Amint az várható volt, nem esett egymásnak a két hazai vívó, türelemjátékot követhetett figyelemmel a közönség. Előbb

Boczkónál

volt az előny, majd

Rédli

vezetett többször egy tussal, a szünetre viszont 4-4-re alakult az állás. A második három percben csak egy-egy tus esett, előbb Boczkó - a 2010-es párizsi világbajnokság egyéni bronzérmese -, majd Rédli szúrt pontosan. A harmadik szakasz első két percében sem pörögtek fel az események, az egymást nagyon jól ismerő két párbajtőröző továbbra is felettébb óvatos volt. Hét-hetes állást követően aztán Boczkó egymás után kétszer eredményesen zárt le akciót, innentől kezdve pedig Rédlinek már futnia kellett az eredmény után. Boczkó azonban taktikusan védekezett, és 11-9-es állást követően négy együttes találattal 15-13-ra nyert.

Boczkó Gábor

"Boczeken volt a nagyobb teher az eredményei miatt, taktikai csata zajlott, melyben az ő vívása dominált - összegzett Rédli. - Én kontrázni próbáltam, ami egy darabig jól működött. A végjáték egy rohanás volt. Nagyon szerettem volna világbajnokságot nyerni, de a 16 közé jutással is igazoltam, hogy helyem van a világ élmezőnyében. Próbálok nem bosszankodni azon, hogy magyarral kerültem össze." Boczkó a negyeddöntőben az olimpiai címvédő venezuelai Rubén Limardo Gasconnal csap össze.

Férfi párbajtőr a 16 között:

Boczkó - Rédli 15-13

Rédli és Boczkó egymással vív a negyeddöntőért

Biztosan lesz magyar negyeddöntős a férfi párbajtőrözők csütörtöki versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon, mivel a legjobb 16 közé jutott Rédli András és Boczkó Gábor egymással vív. A harmadik magyar, Imre Géza vereséget szenvedett a második fordulóban, így ő befejezte szereplését egyéniben.

Imre Géza

Imre Géza, aki az előző körben a címvédő Paolo Pizzót búcsúztatta, váratlanul kemény falba ütközött Vincent Pelletier személyében. A magyar párbajtőröző aktívan lépett fel, de az első három akciója pontatlan volt, a kanadai pedig élt a lehetőséggel. Háromtusos hátrányban Imrének mennie kellett előre, de alig-alig találta el ellenfelét, aki jól védekezett és eredményesen szúrt vissza. A szünetben 3-8 volt az állás, és a helyzet a folytatásra sem változott. A hazai vívó értetlenül állt a történtek előtt, többször vizsgálgatta fegyverét, de mivel rendben volt, nem cserélt. Pelletier végül fölényesen nyert. "Kiábrándító, ha így elverik az embert. Az ilyen típusú vívók ellen, mint amilyen ő, nem tudok vívni. Nem éreztem a ritmusát, bármit próbáltam, amíg előkészítettem, ő már megszúrt. Nem tudok mit mondani, teljes káosz volt, és még most sem tudom, mit kellett volna csinálnom" - mondta az MTI-nek negyedórával az asszója után Imre.

Vívó-vb - Férfi párbajtõr egyéni verseny

A másik páston ugyanekkor vívott Rédli és José Luis Abajo, a párharc azonban jóval tovább tartott, mert sok volt az állás, és kiegyenlítettebb küzdelem zajlott. Rédli 6-1-re elhúzott, sőt a szünet után már 7-1-re vezetett, a spanyol azonban - aki a 2008-as pekingi olimpia bronzmérkőzésén legyőzte Boczkó Gábort, majd 2009-ben vb-bronzot is nyert - fokozatosan visszazárkózott, igaz két találatnál közelebb nem került. Abajo támadott, Rédli többnyire hátrált - ez volt a jellemző az egész asszóra -, 14-12-nél pedig a magyar még egyszer megszúrta ellenfelét. "Abajo olimpiai bronzérmes, nagy név. Még ha leáldozóban van is a csillaga, egy világversenyre mindig összekapja magát. Az döntött, hogy én koncentráltabb voltam, főleg az elején" - nyilatkozott Rédli, hozzátéve, hogy a második asszójára már elmúlt a lámpaláza.

Vívó-vb - Férfi párbajtõr egyéni verseny

Ellenfele a legjobb 16 között Boczkó lesz, aki Kim Szang Mint búcsúztatta fegyelmezett vívással. Az elején még kétszer a dél-koreai vívó vezetett, de az első három perc végére már Boczkónál volt az előny, többek között alkarra elhelyezett látványos negyedik tusának köszönhetően (4-2). A folytatásban aztán már nem is engedte közelebb magához ellenfelét, sőt többnyire nagyobb volt a különbség. 13-9 után két együttes találattal alakult ki a végeredmény.

Férfi párbajtőr a 32 között:

Rédli-José Luis Abajo (spanyol) 15-12 Boczkó-Kim Szang Min (dél-koreai) 15-11 Vincent Pelletier (kanadai)-Imre 15-6

Imre, Rédli és Boczkó a 32 között

A négyből három magyar - Imre Géza, Rédli András és Boczkó Gábor - bejutott a legjobb 32 közé a férfi párbajtőrözők csütörtöki versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon. Szényi Péter viszont vereséget szenvedett az első fordulóban, ezzel búcsúzott.

Imre Géza

Elsőként Imre Géza lépett pástra a magyarok közül a SYMA Csarnok reggel még foghíjas lelátói előtt, mégpedig a címvédő olasz Paolo Pizzóval szemben. Nehéz párharcot nyert meg egyetlen találattal Imre, gyakorlatilag az utolsó akcióig kiélezett volt a küzdelem. Sajátos hullámzása volt az asszónak, a magyar párbajtőröző ugyanis 1-3-nál és 11-13-nál került kéttusos hátrányba, de mindkétszer fordítani tudott, 5-4-re, illetve 15-14-re. A továbbjutást 14-13-as állásnál együttes találat döntötte el. Imrét Rédli követte a legjobb 32 közé úgy, hogy két tussal bizonyult jobbnak a lett Mihails Jefremenkónál. 8-8-as állásnál sikerült két találattal ellépnie, aztán együttesekkel tartotta a távolságot, és a különbséget az "adok-kapok" jellegű végjátékban is meg tudta őrizni. Boczkónak nem okozott gondot az izraeli Ido Ajzenstadt, gyors magyar győzelemmel zárult az asszó.

Vívó-vb - Férfi párbajtõr egyéni verseny

Váratlan vereséget szenvedett viszont Szényi Péter. A finn Niko Vuorinen nem tűnt legyőzhetetlennek, ennek ellenére az asszó közepén 5-5-ről 5-9-re elhúzott, majd vezetett 6-11-re is, és bár a magyar vívó 13-13-nál visszazárkózott, majd 14-14 is volt az állás, az utolsó tust a finn adta.

Férfi párbajtőr a 64 között:

Imre Géza - Paolo Pizzo (olasz) 15-14 Rédli András - Mihails Jefremenko (lett) 15-13 Boczkó Gábor - Ido Ajzenstadt (izraeli) 15-4 Niko Vuorinen (finn) - Szényi Péter 15-14

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.