Sport

Vívó-vb: továbbjutó magyarok kardban, tőrben, párbajtőrben + FOTÓK (FRISSÜL!)

Vívó-vb: továbbjutó magyarok kardban, tőrben, párbajtőrben + FOTÓK (FRISSÜL!)

2013. augusztus 5., hétfő
Vívó-vb: továbbjutó magyarok kardban, tőrben, párbajtőrben + FOTÓK (FRISSÜL!)
Vívó-vb – Nõi párbajtõr egyéni selejtezõ

Megkezdődött a budapesti vívó világbajnokság, amelynek hétfői napján három férfi kardozónk, négy női tőrözőnk és két női párbajtőrös versenyzőnk is főtáblás.

Két magyar a 64 között női párbajtőrben

A négyből két magyar, Szász Emese és Révész Julianna került fel a női párbajtőrözők főtáblájára a budapesti vívó-világbajnokságon. Az idei Európa-bajnokságon bronzérmes Szász Emesének a 154 fős mezőny egyik kiemeltjeként a hétfői selejtezőben nem kellett vívnia. A 64 közé pedig hamar követte őt Révész Julianna, aki a csoportmérkőzéseket pazar, 6/0-ás győzelem/vereség mutatóval zárta, így azonnal felkerült a főtáblára, amelynek küzdelmeit csütörtökön rendezik. "Nagyon örülök a 6/0-nak, mert a részsikereknek is örülni kell, persze még nem ünnepelhetek, mert a neheze csak ezután jön" - mondta az MTI-nek Révész.

Vívó-vb – Nõi párbajtõr egyéni selejtezõ

A másik két magyar párbajtőröző közül Budai Dorina 3/3-as, míg Antal Edina 2/4-es mérleggel zárta a csoportkört, így mindkettőjüknek tovább kellett vívnia. Antalra két, míg Budaira egy ellenfél várt. Előbbi japán vetélytársát 15-7-re legyőzte, ám az észt Kirpuval már nem bírt (8-15), utóbbi pedig az ukrán Krivickával szemben maradt alul egy tussal (7-8), ami azt jelenti, hogy egyéniben mindkettejük számára véget ért a vb. Kedden a férfi párbajtőrözők, a férfi tőrözők és a női kardozók selejteznek majd a SYMA Csarnokban.

Félórás áramszünet a párbajtőr selejtező előtt

A csoportasszókhoz készülődtek a női párbajtőrözök a budapesti vívó-világbajnokságon, amikor kialudtak a lámpák a SYMA Csarnok B termében, emiatt késett a hétfői harmadik versenyszám rajtja. A kényszerszünet mintegy fél órán át tartott. Csampa Zsolt, a hazai sportági szövetség elnöke a sajtó képviselőinek jelezte, hogy nem a szervezéshez kötődik a műszaki hiba, az elmúlt időszakban többször volt áramszünet a kerületben. A problémát a Nemzeti Sportközpontok vezetősége már korábban jelezte az áramszolgáltatónak. Farkas Dávid, a vb kommunikációs vezetője elmondta, hogy mindössze egy asszó szakadt félbe, a női tőrözők selejtezője ugyanis addigra már majdnem teljesen véget ért.

Négyből négy magyar a 64 között női tőrben

Mind a négy magyar női tőröző felkerült a 64-es táblára a budapesti világbajnokságon. A 80 fős mezőnyben Mohamed Aida világranglista tizenhatodikként még éppen kiemelt volt, így ő a hétfői rajton pihenhetett, Knapek Edinának, Varga Gabriellának és Varga Katalinnak viszont meg kellett küzdenie azért, hogy a verseny szerdai folytatásában is érdekelt legyen.

Vívó-vb – Nõi tõr egyéni selejtezõ

Varga Katalin a csoportjában öt győzelmet aratott - többek között legyőzte a szülés után visszatért, hatszoros olimpiai bajnok, 13-szoros vb-aranyérmes olasz Valentina Vezzalit -, Varga Gabriella 4/2, Knapek Edina pedig 2/3-mal lépett tovább. Ez azt jelentette, hogy mindhárman rögtön felkerültek a főtáblára, anélkül, hogy direktkiesés asszót kellett volna vívniuk. Folytatás szerdán, amikor még a férfi kardozók versenyeznek majd a helyezésekért és az érmekért.

Három magyar a főtáblán férfi kardban

A négy magyar induló közül három feljutott a 64-es táblára a budapesti vívó-világbajnokság férfi kardversenyében. Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron a világranglistán elfoglalt második helyének köszönhetően - a rangsor élcsoportjában álló további 15 vívóval együtt - kiemeltként nem vívott a hétfői selejtezőben.

Vívó-vb – Férfi kard egyéni selejtezõ

A magyarok közül a csoportküzdelmek során Gémesi Csanád szerepelt a legjobban, ő öt győzelmet aratott és csak egy asszót vesztett el, úgyhogy az első szakaszt követően közvetlenül felkerült a főtáblára. Ugyanez sikerült később Szatmári Andrásnak is, aki négy gőzelemmel és egy vereséggel zárta a csoportkört, majd a legjobb 64-be jutásért vívott párharcban magabiztosan, 15-4-re múlta felül a kínai Vu Csiét. A negyedik magyar, Iliász Nikolász ugyanakkor nem vívhat majd a folytatásban, mert a csoportban elért három győzelme és két veresége után a direkt kieséses szakaszban 15-12-re kikapott a francia Nicolas Rousset-től. Kettejük asszóját sokan követték a pást körül, s a szurkolók azt láthatták, hogy Iliász az elején egyáltalán nem találja a távolságot és a ritmust, ennek következményeként pedig a francia elhúzott 7-0-ra. Innen már szinte lehetetlennek tűnt fordítani, a magyar kardozónak azonban majdnem sikerült. Az egyperces szünet után, 8-1-es állásról felzárkózott 13-12-re, az utolsó két tust viszont megint Rousset adta, így Iliász számára véget ért az egyéni verseny. A férfi kardozók szerdán vívnak az érmekért és a helyezésekért.

A kardozók selejtezőjével megkezdődtek a küzdelmek

A férfi kardozók egyéni küzdelmeinek selejtezőjével hétfőn délelőtt megkezdődött a budapesti MOL vívó-világbajnokság. A SYMA Csarnokban a 16 kiemeltnek - köztük a világranglistán második helyezett, olimpiai bajnok

Szilágyi Áronnak

- egyelőre nem kell pástra lépnie, ők majd a 64-es táblán, szerdán kapcsolódnak be a versenybe.

Vívó-vb – Férfi kard egyéni selejtezõ

A 140 fős mezőnyből így hétfőn 124-en asszóznak 18 csoportban, majd kieséses szakaszban azért, hogy a főtáblára kerüljenek. Az indulók között ott van

Iliász Nikolász, Gémesi Csanád

és

Szatmári András

is. A nap folyamán még a női tőrözők lépnek pástra 11.45-től tíz, majd a női párbajtőrözők következnek 14.45-től húsz csoportban. Előbbi fegyvernemben 83 induló van, utóbbiban 154 vívó alkotta szokásos nagy mezőny jött össze. A magyar színek képviseletében

Knapek Edina, Varga Gabriella

és

Varga Katalin

, valamint

Antal Edina, Budai Dorina

és

Révész Julianna

lép pástra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.