Közélet

Új helyszínen az augusztus 20-i szegedi programok

Új helyszínen az augusztus 20-i szegedi programok

2013. augusztus 15., csütörtök
Új helyszínen az augusztus 20-i szegedi programok

Az idei rendzevények rendhagyó módon a Belvárosi híd lábánál, a Móra park és Roosevelt tér területén zajlanak, az árnyas fák alatt.

A rakpartra egész nap süt a nap, az emberek ezért csak naplemente után szállingóznak az eseményekre - mondta

Licsicsányi Ilona

, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínválasztással kapcsolatban. A Szegedi Ifjúsági Napok 0. napja a Tisza túloldalán ingyenes koncertekkel, családi programokkal várja a szegedieket, ezért a rakparton most nem lesznek zenei produkciók. A vásározók már 19-én kipakolnak a múzeum elé, ahol a két napon át kínálják a különféle termékeiket. Augusztus 20-án az egész napos rendezvényen vidámpark, haditábor, családi és gyermekprogramok, kézműves-foglalkozások (nemezelés, kódexfestés, tarsolylemez-készítés stb.) színesítik a programot. A napot 20.30-tól fáklyás felvonulás, majd 21.00 órától ünnepi tűzijáték zárja, a rakpartot szerdán reggel 6.00 órakor vehetik ismét használatba az autósok.

Változó közlekedési rend

A rendezvény miatt augusztus 19-én 24.00 és augusztus 21-én 06.00 óra között lezárják a Huszár Mátyás rakpartot. A tűzijáték biztonságos lebonyolítása miatt augusztus 20-án 20.00 és 22.00 óra között lezárják a Belvárosi hidat a gépjárműforgalom elől. Az autó- és trolibuszok terelő útvonalon, változatlan menetrenddel közlekednek. A közösségi közlekedést érintő változásokról bővebben a www.szkt.hu és a www.tiszavolan.hu oldalon tájékozódhatnak. A Tiszán hajózási zárlat lép érvénybe augusztus 20-án 20:45-től a 173-174. fkm közötti szakaszon.

A Dux Ruizorum – Szent Imre Testőrség programja a Móra Ferenc Múzeum mögött:

8.00 Táborállítás 10.00 – 20.00 „Szent István-kori mindennapok – Államalapítás kori életmód bemutató” Az egész napos program során az érdeklődők betekintést nyerhetnek, hogy miképp éltek eleink, első királyunk uralkodása idején. (Sütés-főzés, bőr és famegmunkálás, szövés-fonás, tűzgyújtás és sok más érdekesség) 16.00 Páncél teszt – Különböző, a korra jellemző vérttípusokat fogunk íj, szablya, kard, balta ellen próbára tenni 17.00 A Magyar Agár Hagyományőrség bemutatója 18.00 Dux Ruizorum – Szent Imre Testőrség bemutatója 19.00 Legendák és mesék István királyról Egész napos programok: Rajzolás, íjászat, vívás oktatás, agyagozás, történelmi kvíz kicsiknek és nagyoknak, erőpróba gyerekeknek.

Szeged MJV Önkormányzatának programja a Széchenyi téren

10.30 Térzene és táncbemutató a Városháza előtti téren Közreműködik a Fricsay Ferenc Városi Koncert fúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes, vezényel Gyimóthi Zoltán karmester. 10.45 Országzászló ünnepélyes felvonása a Városháza előtti téren Közreműködnek a Fricsay Ferenc Városi Koncert fúvószenekar, a Pavane Táncegyüttes és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület. 11.00 Díszünnepség és koszorúzás a Szent István és Gizella szobornál. Ünnepi beszédet mond Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Az új kenyeret megáldja: Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.