Közélet

Trafikellenőrzés: három fiatalkorút szolgáltak ki Csongrád megyében

Trafikellenőrzés: három fiatalkorút szolgáltak ki Csongrád megyében

2013. augusztus 14., szerda
Trafikellenőrzés: három fiatalkorút szolgáltak ki Csongrád megyében
dohanyboltellenorzes_02_va

Harminc ellenőrzés folyt Csongrád megyében a nemzeti dohányboltok megnyitását követő hónapban. Ebből húsz esetben fiatalkorúakkal ellenőrzött a hatóság, több eljárás indult, s volt, amikor büntettek is.

A harminc ellenőrzésből tizenhét esetben találtak az ellenőrök valamilyen jogsértést – tájékoztatott

Radnóti Zoltán

, a megyei kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének főtanácsosa. „Ez nem azt jelenti, hogy ennyi esetben szolgáltak ki fiatalkorúakat, erre három alkalommal volt példa” – szögezte le. A főtanácsos ezt nem tartja rossz aránynak a tavalyi ellenőrzési adatokhoz képest, akkor a fiatalkorúak 33 százalékát kiszolgálták. Minden ilyen esetben hatósági eljárás indul, bírságot szabnak ki, továbbá a dohánytermékek forgalmazását akár harminc napra fel is függeszthetik. Radnóti elmondta, hogy két további esetben ugyan dohányterméket nem adtak el a fiatalkorúnak, de egyéb termékkel kiszolgálták, ami szintén jogellenes. Amikor a dohányboltban igazolja az életkorát, s kiderül, hogy nem múlt el tizennyolc éves, akkor ki kell a helyiségből küldeni az előírások szerint. Kétszer előfordult, hogy nem szólították fel az üzlet elhagyására a fiatalkorút. Az ellenőrzések során öt esetben az árfeltüntetés volt hiányos, három helyen pedig az egészségvédelmi figyelmeztetés hiányát tapasztalták a felügyelők, de gazdasági reklámtevékenység folytatása kapcsán is találtak szabálytalanságokat. Megtudtuk, a fogyasztóvédők éves ellenőrzési terv szerint dolgoznak, így egy esztendőben több alkalommal is végeznek próbavásárlásokat a nemzeti dohányboltokban is.

dohanyboltellenorzes_01_va

A Vitéz utcai dohányboltban ifjú kolléganőnk személyi igazolványát egyből elkérték, de az eladó tapasztalatai szerint kevés fiatalkorú próbálkozik. Volt, akinél nem volt személyi, később hozta magával, s igazolni tudta, hogy már nagykorú. Másutt azt mondták, hogy a kisgyermekes szülők panaszkodnak, hogy nem mehetnek be az üzletbe, a gyermeküket nem akarják kint hagyni a bolt előtt, hiszen a néhány éves csöppségekre is vonatkozik a szabály, hogy nem tartózkodhatnak a nemzeti dohányboltokban. Többen kifogásolták, hogy bankkártyával sok helyen nem tudnak fizetni, és gondot okoz az is olykor, hogy kevés a váltópénz a trafikosnál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.