Közélet

Több mint kétezer határon túli választási regisztrációs kérelem érkezett

Több mint kétezer határon túli választási regisztrációs kérelem érkezett

2013. augusztus 16., péntek
Több mint kétezer határon túli választási regisztrációs kérelem érkezett

Keddig 2434 választási regisztrációs kérelem érkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI), a legtöbben romániai és szerbiai értesítési címet adtak meg a későbbi kapcsolattartásra a hivatalos választási oldal, a www.nvi.hu legfrissebb adatai szerint.

A választási eljárási törvény értelmében a regisztrációt kérő, határon túl élő magyar állampolgároknak a választási irodával történő kapcsolattartásra nem a lakhelyük címét, hanem egy értesítési címet kell megadniuk, ez lehet akár e-mail cím vagy faxszám is. A közzétett adatok szerint 1073-an romániai, 432-en szerbiai, 130-an németországi, 39-en svájci, 29-en egyesült államokbeli és 28-an magyarországi értesítési címet adtak meg. A címek között volt ausztráliai, belgiumi, francia, izraeli, nagy-britanniai, olasz, spanyol, svéd és szlovén is. Azokba az országokba, ahol tiltják a kettős állampolgárságot (Szlovákia, Ukrajna és Ausztria) összesen 41-en adtak meg értesítési címet. Az NVI az érintettek védelme miatt közöl csak összesített adatokat. A kérelmezők közül 526-an adtak meg e-mail címet. A regisztrációt kérelmezők száma péntektől követhető a választási iroda hivatalos honlapján. Az NVI csak az értesítési címek adatait közli, a postai címekét - ahová a szavazási iratokat küldik majd - nem. A regisztrációs kérelmeket november 1-jétől elektronikus úton - ügyfélkapun vagy a www.nvi.hu-n - is el lehet majd juttatni az NVI-nek. A regisztrációhoz szükséges leveleket - 233 406-ot - már korábban kiküldték. Ebben a körben nincsenek benne azok, akik olyan országban élnek, ahol tiltják a kettős állampolgárságot. Nekik nem küldtek levelet, őket egyéb módon, például a médiában tájékoztatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.