Közélet

Több mint 300 millióból fejlesztett a szegedi gyermekklinika + FOTÓK

Több mint 300 millióból fejlesztett a szegedi gyermekklinika + FOTÓK

2013. augusztus 23., péntek
Több mint 300 millióból fejlesztett a szegedi gyermekklinika + FOTÓK
gyermekklinika03_gs

A beruházásnak hála jelentősen növekednek a koraszülött intenzív osztályon ápolt csecsemők életben maradási esélyei.

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központjában 2011-ben indult az az épületfelújítást, illetve diagnosztikai berendezések, műszerek és az orvosinformatikai rendszer beszerzését célzó uniós finanszírozású fejlesztés, melynek projektzáró rendezvényére és sajtótájékoztatójára pénteken került sor a gyermekklinikán. A projektre az SZTE 343,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert 2011-ben, majd idén a többletköltségek fedezésére 35,2 millió forint további támogatáslehívási lehetőséget kapott a beruházás. A 10 százalékos önrészt Szeged városa biztosította 38,2 millió forint értékben – derült ki az eseményen. Mint megtudtuk, a jelentős támogatás eredményeképpen felújíthatták a gyermekklinika újszülött intenzív osztályát, nagy értékű diagnosztikai berendezéseket, műszereket szereztek be, valamint biztosíthatóvá válik ezen eszközök egységes orvosinformatikai rendszerbe foglalása. A projekt közvetlen célja a szegedi intézmény mint úgynevezett PIC (perinatális intenzív centrum) III. orvostechnológiai és informatikai eszközeinek fejlesztése volt, az elavult eszközpark cseréje az elvárásoknak megfelelő korszerű, high-tech diagnosztikai eszközökre. A megvalósult beruházás révén – fejtette ki Túri Sándor professzor, projektvezető – a korábbi két telephely (Újszeged, valamint Korányi fasor) helyett immár egy helyen, a Korányi fasor 14-15. szám alatti épületben működhet 30 ágyon, 284 négyzetméteren a színvonalas és hatékony koraszülött-betegellátás. A koraszülött intenzív ellátást 143 új orvosdiagnosztikai eszköz segíti, melyeket már üzembe helyeztek, s jelenleg zajlik az egységes informatikai rendszerbe kapcsolásuk. Az orvosi berendezésekből nyert adatok online elérése és direkt digitális rögzítése segíti a betegellátás dokumentálását, a laboratóriumi és képi eredmények könnyebb elérhetősége pedig növeli a kezelőorvos biztonságát, aki folyamatosan monitorizálhatja az összes koraszülött azonnali állapotát. A korszerűbb berendezések és eljárások alkalmazása hosszú távon egyértelműen növeli majd a gyógyítás hatékonyságát.

„Itt a Korányi fasoron a korábban 17+3 ágyas koraszülött inzenzív osztályon mindent sikerült lecserélnünk ebben a projektben. A korszerűsítésnek, bővítésnek, illetve a telephely-egyesítésnek köszönhetően immár 30 ágyon végezzük a betegellátást, 30 új inkubátorral, respirátorral. Ezek különböző fokozatúak: a hagyományos lélegeztetőkön kívül van közöttük 7 darab magas frekvenciájú gépi lélegeztetést biztosító, akad, amelyik nitrogén-oxidot tud hozzáadagolni, amivel a kis vérköri ereket ki tudja tágítani. Ezenkívül modern monitorokkal is gazdagodtunk, így folyamatosan mérni tudjuk a légzést, a pulzust, a vérnyomást, a hőmérsékletet. Magát az épületrészt is megszépítettük, kifestettük, kicsempéztük. 22 számítógép segíti majd a szakemberek munkáját, megvalósulhat az elektronikus lázlap is. Ez azt jelenti, hogy a betegek státuszát, történetét már nemcsak kézzel rögzítjük, hanem számítógépre is, majd a papír hamarosan eltűnik” – avatott be a beruházás részleteibe Túri Sándor. A professzor kérdésünkre válaszolva elárulta, az SZTE gyermek-egészségügyi centrumában évente 240 ezer gyermeket kis beteget látnak el ambulánsan, míg 65-70 ezer az osztályra kerülők száma. Ez nagyjából állandónak tekinthető, mint ahogyan az is, hogy hazánkban 10 százalék a koraszülöttek aránya. (Koraszülöttnek tekinthető a 2500 gramm alatti súllyal, illetve a 37-38. terhességi hét előtt világra jött baba.) A szegedi klinika az újszegedi részleggel együtt évente körülbelül 370 koraszülöttet ápolt, illetve várhatóan ennyit kell ellátni a jövőben is a Korányi fasoron. „A projektnek hála ezeknek a koraszülötteknek sokkal kedvezőbbek lesznek az életkilátásaik, mint azelőtt. Hatalmas segítséget jelentenek a szakembereknek a modern inkubátorok, melyek számos adatot tudnak monitorizálni. Bízunk benne, hogy a 8 ezrelék körüli halálozás megint lecsökkenhet 5 ezrelék alá, illetve talán még jelentősebb fejlemény lehet, hogy a hazakerülők sokkal jobb esélyekkel indulnak neki életüknek, mint az eddigi koraszülött társaik” – mondta a projektvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.