Közélet

OKF: megfelelő a szórakozóhelyek tűzvédelme

OKF: megfelelő a szórakozóhelyek tűzvédelme

2013. augusztus 3., szombat
OKF: megfelelő a szórakozóhelyek tűzvédelme

Megfelelőnek értékelte a zenés-táncos szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzetét a katasztrófavédelem az első félévben elvégzett ellenőrzések alapján. A tapasztalatok szerint ritkábban kell hiányosságok miatt szankciót alkalmazniuk a hatóságoknak.

Az év első felében 296 tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tartottak országszerte a szórakozóhelyeken, elsősorban a befogadóképességet, a bent tartózkodók számát és a menekülési feltételeket vizsgálták - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton az MTI-vel. A hatóság az ellenőrzések során a vizsgált helyszínek nagyjából harmadánál, nyolcvanöt esetben talált hiányosságot. Tizenhatszor indítottak tűzvédelmi bírságolási eljárást, hatósági felhívást harmincöt, kötelezést huszonhét esetben adtak ki. Hét szórakozóhelyen találtak annyi és olyan súlyú hiányosságot, hogy azonnal bezárták a létesítményt. Az ellenőrzések során jellemző probléma volt, hogy a vészkijárat a rendezvény alatt zárva volt, de az is előfordult, hogy eltorlaszolták az ajtót. Volt, ahol a biztonsági jelek, a biztonsági világítás vagy az irányfény nem megfelelő elhelyezése miatt emelt kifogást a hatóság. Egyes helyeken a tűzoltó készülékek karbantartását mulasztották el, máshol a készülékek felülvizsgálatát nem végeztették el. A január elseje óta hatályos jogszabályok értelmében a tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi követelmények érvényesítéséig, de legalább 24 órára bezárathatja a szórakozóhelyet akkor is, ha ott a maximális befogadóképességet tizenöt százaléknál jobban túllépik. Az a szabálytalanság is a nyitva tartás végét jelentheti, ha az üzemeltetők nem biztosítják a kiürítési feltételeket, valamint ha a tűzvédelmi szabály megszegésével az életet, a testi épséget vagy a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztetik. A közlemény szerint a zenés-táncos szórakozóhelyek működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet két évvel ezelőtti hatálybalépése, valamint a 2011 óta megtartott országos ellenőrzéssorozat jelentősen javította a zenés szórakozóhelyek tűzbiztonságát. Annak érdekében, hogy ne következzen be a fővárosi West Balkán nevű szórakozóhelyen 2011-ben történt, három halálos áldozatot követelő tragédiához hasonló eset, a katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan ellenőrzik az ilyen helyiségek biztonságos működését, illetve azt, megfelelnek-e a tűzvédelmi előírásoknak. 2011. január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány halt meg, és többen megsérültek, amikor a diszkóban felgyülemlett többezres tömegben pánik tört ki, és tumultus alakult ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.