Gazdaság

Nő az ezüst kereslete az arany rovására

Nő az ezüst kereslete az arany rovására

2013. augusztus 25., vasárnap
Nő az ezüst kereslete az arany rovására

A világ drágakő- és ékszeripari központjának számító Indiából az idén júliusban 109,69 millió dollár értékű ezüstöt vittek külföldre, az exportált nemesfém összértéke 184 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál - közölte a nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel a mumbai székhelyű Drágakő és Ékszer Exportfejlesztési Tanács statisztikája alapján.

A Conclude közleménye kitér arra: az idei hetedik hónapban arany ékszerekből ezzel szemben több mint 70 százalékkal kevesebbet, 441,4 millió dollárnyit exportált a világ második legnépesebb országa a tavaly júliusi 1,5 milliárd dolláros kivitelnél. Valamennyi nemesfémet tekintve az indiai drágakövek és ékszerek kivitele összességében 17 százalékkal, 2,49 milliárd dollárra esett vissza egy év alatt. A nemesfémek piaci árfolyama - a palládium kivételével - jelenleg alacsonyabb az egy évvel korábbinál, így a világpiacon pénteken unciánként 1395 dollár körül gazdát cserélő arany például 20 százalékkal ért kevesebbet az elmúlt hónapban, mint 2012 júliusában (1 uncia=31,1035 gramm). Az elmúlt egy év alatt még az aranynál is jobban értékelődött le a múlt hetet 24 dollár közelében záró ezüst, exportja mégis kiugró mértékben nőtt, a szakértők szerint elsősorban a közép- és kelet-európai országok keresletének hatására. A szürke nemesfém iránti növekvő igény részben azzal magyarázható, hogy sok ékszervásárló úgy gondolja: az ezüst vételét jobban megengedheti magának, mint az aranyét. Az ezüst drágulását emellett a növekvő ipari kereslet is előidézte. Különösen a napenergia hasznosítása, valamint az egészségügy - azon belül is a belgyógyászat és a fogászat - ezüstfelhasználása növekszik évről évre. A befektetők, illetve numizmatikusok is élnek azzal a lehetőséggel, hogy most olcsóbban juthatnak az ezüsthöz. Az amerikai pénzverde, a US Mint az ezüstérmékből az idei év első hét hónapjában az egy évvel korábbinál többet, 29 millió unciát értékesített, ez a júliusi 19,71 dolláros unciánkénti átlagárfolyamon számítva 571,6 millió dollárt ért. Ha a világgazdaság élénkülése tartós marad, az a fizikai ezüst iránti keresletet tovább növelheti mind az ékszereket, mind az ipari keresletet nézve - vélik a Conclude Befektetési Zrt. szakértői rövid elemzésükben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.