Közélet

Navracsics Tibor: Újragondolni a szociáldemokrata-kereszténydemokrata konszenzust

Navracsics Tibor: Újragondolni a szociáldemokrata-kereszténydemokrata konszenzust

2013. augusztus 21., szerda
Navracsics Tibor: Újragondolni a szociáldemokrata-kereszténydemokrata konszenzust
navracsicstibor_augusztus20_opusztaszer_56_gs

A miniszterelnök-helyettes Európa válságáról, az új utakról, a magyar példáról is beszélt a SZEGEDma.hu-nak adott exkluzív interjúban augusztus 20-án.

Az augusztus 20-án Ópusztaszeren rendezett nemzeti ünnepen 130 határon túli magyar mondhatta el állampolgári esküjét, őket a kormány részéről

Navracsics Tibor

miniszterelnök-helyettes köszöntötte. Vele beszélgettünk az esemény után. „Minden magyar kormány

Szent Istvánhoz

méri magát, és az ő örökségén belül határozza meg tevékenységét. Nyilván a hangsúlyok máshová kerülnek. A mostani kormánynak az az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a mai Európában egy olyan Magyarországot alakítson ki, amely megköveteli magának a tiszteletet, és tiszteletet mutat más nemzetek iránt, mindamellett erős nemzetként helyt tud állni egy európai versenyben” – válaszolta a fideszes politikus arra a kérdésre, hogy miként határozható meg a jelenlegi kormány szerepe Európában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az Európai Unió és az ország ütközésektől sem mentes viszonyáról szólva elmondta, hogy önmagában a konfliktus nem probléma. „Ez egy lehetőség arra, hogy tisztázódjanak nézetek. És ha ütköznek különböző irányok, akkor ez természetes, hiszen különböző emberek, nemzetek vagyunk, más-más véleményünk van bizonyos kérdésekről. Ami a fontos, hogy ezt mindig meg tudjuk vitatni. Az EU az összes intézményével és döntéshozatali formáival éppen azért kiváló intézményrendszer, mert lehetővé teszi, hogy ezeket a konfliktusokat viták során vívjuk meg. Nekünk nagyon sok vitánk van, mivel sok mindenben mást gondolunk, mint a nyugat-európai politikusok, de ez nem csoda, hiszen különbözik a történelmünk, kultúránk, más anyagi helyzetben vagyunk, és eltérő a jövőképünk is” – emelte ki a miniszter. „A közép-európai nemzetek között sokan vannak, akik azt látják, hogy követhető lehet a példánk, ez pedig azt jelenti, hogy a nemzetek keresik azokat az új irányokat, amelyek kiutat jelentenek a válságból” – tette hozzá.

navracsicstibor_augusztus20_opusztaszer_54_gs

A politikus beszélt arról is, hogy az unió a gazdasági válság kezelésében nem túl sikeres. „Több éve húzódik a gazdasági válság, amelyből a világ számos régiója kilábalóban van, Európa pedig egyre jobban belebonyolódik ebbe a szövevénybe. Éppen ezért gondolkodnak sokan úgy, hogy valami újat kellene kezdeni. Politikai értelemben is sokan úgy vélik, hogy az 1945 után létrejött konszenzust – ami egyfajta szociáldemokrata-kereszténydemokrata konszenzus – talán újra kell vitatnunk, az alapokat érdemes újragondolni. A több évtizedes eszmék újraértelmezése nem kis feladat a politikusoknak” – véli Navracsics. Megkérdeztük, hogy a különböző „boldogságmutatók” mellett milyen reális számokat vegyen figyelembe a magyar ember, ha az életének minőségét szeretné mérni. „Saját számainkat” – válaszolta a miniszterelnök-helyettes. „Mindenki saját maga tudja eldönteni, hogy az értékrendje, anyagi helyzete a közérzete szempontjából – összevetve a lehetőségekkel, más országokkal – mit mutat, s ennek tükrében hogyan érzi ma magát Magyarországon. Szerintem e kérdésben arra is szükség van, hogy elszakadjunk a materiális dolgoktól. Fontos a pénz és a jólét. Tudom, hogy nagy tömegek vannak az országban, akik szegénységben élnek, de mégis látunk szegény országokat sokkal boldogabbaknak, és gazdagokat boldogtalanabbaknak. Mi hajlamosak vagyunk beletemetkezni a saját nyomorúságunk siratásába, miközben azt látjuk, hogy ugyan ilyen körülmények közt máshol boldogan élnek emberek. Jó baráti társaságuk van, kiegyensúlyozott családi életet élnek, egészségesek, én ezt kívánnám mindenkinek Magyarországon” – így a politikus. Feltettük a kérdést, hogy ünnepi beszédében az önbizalmat is említette mint a magyarok jövőjének zálogát - vajon milyen konkrétumokkal ruházható fel e kijelentés? „Ami a kezdeti lendületet az önbizalomhoz megadhatja, az épp a gazdasági növekedés. Ha sikerül ezt fenntartani, magasabb fordulatszámon esetleg, azt érezni fogjuk egzisztenciálisan is, és tudatosul egyre több emberben, hogy sikeres nemzet vagyunk itt Közép-Európában, felnéznek ránk, tisztelnek bennünket. Ez elégséges alap ahhoz, hogy mindenki a maga életében is nagyobb önbizalommal tekintsen a jövőbe” – zárta gondolatait Navracsics Tibor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.