Gazdaság

Módosultak az állami földek bérbeadási szabályai

Módosultak az állami földek bérbeadási szabályai

2013. augusztus 2., péntek
Módosultak az állami földek bérbeadási szabályai

A Nemzeti Földalapba tartozó, több földrészletből álló, de legalább 100 hektáros terület bérbeadási pályázatain több nyertest is lehet hirdetni, az értékelő bizottság javaslata szerinti megosztásban - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A 2010-es kormányrendeletet módosító jogszabály szerint a pályázók figyelmét már a kiírásban fel kell hívni a több nyertes lehetőségére, a pályázónak pedig alá kell írnia azt a nyilatkozatot, amelyben ezt tudomásul veszi. A bírálatnál első helyre kerül az összességében legelőnyösebb ajánlatott tett pályázó, majd nyertessé nyilváníthatók azok is, akik hozzá képest 10 százalékkal kevesebb pontszámot értek el. A nyertesek száma a bérbe adandó terület nagyságától függ: az első számú nyertesen túl, 100-150 hektár között további egy, 150-200 hektár között kettő, 200-250 hektár között három, afelett pedig további négy pályázó nyilvánítható nyertesnek. A sorrend a pontszám alapján alakul ki, a föld felosztására közöttük az értékelő bizottság tesz javaslatot, a nyertesekkel egy okiratban köti meg a bérleti szerződést a Nemzeti Földalap azzal, hogy őket együttműködésre kötelezi. A rendelet péntektől hatályos, így a már meghirdetett, de még nem értékelt pályázatokra is vonatkozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.