Közélet

Mintegy 100 tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyeréhez

Mintegy 100 tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyeréhez

2013. augusztus 15., csütörtök
Mintegy 100 tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyeréhez

Mintegy száz tonna búza gyűlt össze idén a Magyarok kenyere jótékonysági akció keretében - tudta meg a gabona őrlését végző szigetvári malom munkatársaitól az MTI csütörtökön.

A dolgozók az MTI-nek elmondták: a magyarországi és a Kárpát-medencei magyarlakta területekről származó gabona jó minőségű és az őrlés már megkezdődött. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi tájékoztatása szerint a szervezet 77 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. A megyénként kijelölt átvevőpontokra több száz termelő és vállalkozás szállított be adományt, a legtöbb gabonát Békés, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Nógrád megyében ajánlották fel a gazdálkodók.

Korinek László

jogászprofesszor, akadémikus, a 2011-ben indult kezdeményezés ötletgazdája csütörtökön az MTI érdeklődésére annyit jegyzett meg, hogy pontos adatai még nincsenek, de az biztos: az idei összmennyiség lényegesen több, mint amennyi a kitűzött cél volt. Utalt arra, hogy két évvel ezelőtt 10, tavaly 25 tonna búza gyűlt össze, az idei terv pedig 50 tonna volt. Az összeöntés ünnepét augusztus 17-én a mohácsi Szent Miklós Vízimalomnál tartják, a lisztből Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét és azt az ötezer kis cipót, amelyet jótékony céllal osztanak szét Pécsett augusztus 20-án. A liszt legnagyobb részét idén is a

Böjte Csaba

vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el, amely a gyermekotthonok lakói számára készít belőle ételeket. A fővárosi állami ünnepre szánt kenyeret, amelyet a Szent Jobb-körmeneten

Erdő Péter

bíboros áld meg augusztus 20-án, idén is a Baranyában összegyűjtött lisztből sütik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.