Közélet

Markovics Zsolt főrabbi: Nagyobb médiafigyelem kell a vallásoknak

Markovics Zsolt főrabbi: Nagyobb médiafigyelem kell a vallásoknak

2013. augusztus 25., vasárnap
Markovics Zsolt főrabbi: Nagyobb médiafigyelem kell a vallásoknak
biblikus_konferencia04_gs

A vallási tanács állást foglalhatna napi, aktuális kérdésekben is, ahogy Európa számos területén – vallja a szegedi főrabbi.

Idén a jubileumi, 25. Nemzetközi Biblikus Konferenciát

rendezték meg Szegeden,

ahol a párbeszéd jegyében találkoztak a különböző vallások képviselői egy hétvégén át.

Markovics Zsolt

főrabbival beszélgettünk a közös értékekről, és a média- kommunikáció hiányáról. „Nemcsak egy ilyen konferencián van lehetőségünk találkozni más egyházak képviselőivel. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsában, aminek az Esztergom segédpüspöke,

Székely János

az elnöke, én pedig a társelnöke és főtitkára vagyok, rendszeresen, az év többi szakában is együttműködünk, közösen gondolkodunk bizonyos kérdésekben. De itt Szegeden az egyetem is állandó tere a közös találkozóknak, a református és a katolikus egyetemi lelkészekkel. Az tehát csak akarat kérdése, hogy milyen aktuális témában, és milyen formában találkozunk, alkotunk véleményt, vitatjuk meg a kérdést” – mondta el portálunknak a szegedi főrabbi, aki szerint nagyon fontos üzenetértéke van annak, ha az emberek azt látják, hogy a különböző vallások képviselői egy asztalhoz ülnek, közös konferencián vesznek részt, ahol nem az a célja senkinek, hogy a másikat meggyőzze. „Ez inkább egyfajta ismeretterjesztés, ahol be lehet mutatni a különböző hagyományokat, és ami nagyon fontos, hogy megkeressük, felmutassuk azt, ami közös ezekben a különböző vallási utakban, megtaláljuk a közös gyökereket. Ennek pozitív hatása van akár Szeged felé is, igaz, itt egyáltalán nem jellemző, a szélsőségek megjelenése, ahogy mondjuk Budapesten. Itt békében tudunk egymás mellett élni, elfogadjuk a másikat. Sajnos azonban mindegy, hogy melyik médiát vesszük, az általános tapasztalat az, hogy ezek nem hírek szinte sehol. Erről a konferenciáról, ahol megjelenik 42 különböző előadó, és egy nagyon színvonalas, tartalmas szimpóziumot tartanak, Szegeden jelenik meg apróbb hír, de egy országos híradóban nemigen kap helyet. Az ma nem hírkategória, hogy itt van Belgrádból az imám, a magyar muszlim közösség elnöke,

Jakubinyi György

érsek úr, a püspök vagy számos, elismert teológus” – emelte ki a vallási vezető. Arra a kérdésre, hogy mégis miként lehetne az emberek felé is párbeszédet folytatni, egy megfelelő médiafigyelem mellett, Markovics Zsolt úgy felelt, hogy a fent említett tanács például egy megfelelő terep lehetne. „Éles vitáink vannak arról, hogy szimbolikusan működjön-e a jövőben tovább e testület, vagy naprakészen követve az információkat, és reflektálva adott esetben rájuk. Európa számos országában van példa arra, hogy napi szinten, akár oktatás, történelem, szociológia vagy más társadalmi kérdésben nagy súlya van a vallási tanács megnyilatkozásának. Itt Magyarországon még nem jutottunk el arra a szintre, hogy ez megvalósuljon. De ehhez először meg kell jelenni azokon a csatornákon, amit az emberek figyelnek. Ráadásul példa is azok felé, akik azért nem szeretik a szomszédjukat, mellettük élőket, mert az cigány, zsidó, muszlim más, mint ők, de mégis azt látják, hogy ezek az emberek a konferencián egy asztalhoz ülnek, együtt beszélgetnek, akkor tehát mégiscsak van bennünk közös nevező. Az elsődleges cél az lehet, hogy ez a gondolat minél több emberben szülessen meg” – így a rabbi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.