Kultúra

Ma lenne 73 éves Gregor József

Ma lenne 73 éves Gregor József

2013. augusztus 8., csütörtök
Ma lenne 73 éves Gregor József
DSC_0101_13x18

A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született, és már a hetvenes évek elején azt írták a művészről, hogy a magyar énekesgárda egyik legnagyobb büszkesége Gregor József, aki nem készült énekesnek.

Nem készült énekesnek, hegedülni tanult. Énekére a rákosligeti katolikus templomban figyelt fel egy zenetanár, aki rávette: menjen felvételizni a konzervatóriumba.

Gregor József

1957-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola növendéke volt, de tanulmányait három év után félbehagyta. Ezután felvételét kérte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének tanszakára. A vizsga sikerült ugyan, de a Zeneakadémiát sem fejezte be. Énekesi pályája tulajdonképpen a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdődött, amelynek 1958 óta tagja volt. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt. Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a győri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt. Az opera-repertoár minden nagy basszus szerepét elénekelte, száznál több lemezt készített, több ezer operaelőadásban és hangversenyen működött közre, számos rádió-és tévéfelvétele van. Több ezer hangversenyen és operaelőadásban működöt közre, a világ számos híres színpadán kápráztatta el a közönséget. Mindeközben tősgyökeres szegedi maradt. Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül ez év október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal Kitüntetés (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.