Közélet

Kormányzati mentőöv a szegedi tömegközlekedésnek (FRISSÍTVE!)

Kormányzati mentőöv a szegedi tömegközlekedésnek (FRISSÍTVE!)

2013. augusztus 1., csütörtök
Kormányzati mentőöv a szegedi tömegközlekedésnek (FRISSÍTVE!)
kettes_villamos14_gs

A kormány 334 millió forinttal fogja támogatni a szegedi közösségi közlekedést egy belügyminisztériumi rendelet alapján.

A helyi közösségi közlekedés támogatása címmel kapott kormányzati céltámogatást a szegedi önkormányzat összesen 334 millió 211 forintot. A Magyar Közlöny tegnap megjelent 2013/130-as számában, a 22/2013. (VI. 11.) BM-rendelet 6-os számú mellékletében tette közzé a kormány, hogy a szerkezetátalakítási tartalék felhasználásával milyen vissza nem térítendő támogatásokat nyújt meghatározott célokra, így a helyi közösségi közlekedés segítésére. Információnk szerint a döntés hátterében igen erős lobbitevékenység áll,

Bohács Zsolt

(Fidesz) parlamenti képviselő, helyi frakcióvezető,

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) szegedi tanácsnok és

Tóth István Tibor

, az SZKT ügyvezetőjének részéről. „Magyar Közlekedési Szövetségnél kezdtük el a lobbit szakmai szinten, Bohács Zsolt és Gyimesi László segítségével pedig a kormányzati vonalon is komoly tárgyalások indultak. Azok küzdöttek a szegedi tömegközlekedésért, akiknek fájt, hogy - amint arról a Közéleti Kávéházban számokkal és grafikonokkal is bebizonyítottuk - a csökkenő önkormányzati támogatás és a felelőtlen, átgondolatlan, megalomán beruházási filozófia miatt jelentősen megnőttek a közösségi közlekedésre szánt kiadások, és veszélybe került az SZKT likviditása. A pénz a város kasszájába fog befolyni, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy a városvezetés automatikusan az SZKT-nek szánja majd az összeget” – nyilatkozta portálunknak Tóth István Tibor, a szegedi közlekedési cég ügyvezető igazgatója. „A Fidesz-KDNP-frakció szándéka az, hogy a helyi tömegközlekedés stabilitására, a szolgáltatás fenntarthatóságára fordítsuk a támogatást” – emelte ki megkeresésünkre Gyimesi László.

167 millió forinttal kevesebb állami támogatás a tömegközlekedésre

Az idei évben az Orbán-kormány megszüntette a helyi önkormányzatok tömegközlekedési normatíváját, ez Szegednek 501 millió forint bevételkiesést jelentett. Ezt a parlamenti döntést Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc fideszes országgyűlési képviselők is megszavazták. Az önálló tömegközlekedési céget fenntartó városok (Miskolc, Pécs, Kaposvár, Debrecen, Szeged) polgármesterei idén májusban közös levélben fordultak a kormányhoz a tömegközlekedés finanszírozási problémái miatt. A megyei jogú városok polgármesterei pártállástól független, közös lobbitevékenységének köszönhetően a kormány tegnapi döntésével csak a Szegedet is súlyosan érintő elvonás mértékét csökkentette. A tavalyi évhez képest Debrecen 175, Szeged 167, Miskolc 176 millió forinttal kap kevesebbet a helyi tömegközlekedés működtetésére - olvasható

Szabó Sándor

, a szegedi polgármesteri kabinet főnökének reakciójában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.