Kultúra

Komolyzenei fesztivállal ünneplik Szent Gellértet Szegeden

Komolyzenei fesztivállal ünneplik Szent Gellértet Szegeden

2013. augusztus 30., péntek
Komolyzenei fesztivállal ünneplik Szent Gellértet Szegeden
dom_it

Idén hatodik alkalommal tisztelegnek Szent Gellért püspök kereszténység megerősítéséért folytatott munkássága előtt Szeged több pontján, szeptember 20. és 24. között.

Immár hatodik alkalommal rendezi meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Szent Gellért nevéhez fűződő fesztivált. Magyarország egyik legjelentősebb püspökéről elnevezett koncertsorozat célja, hogy a vallást, a zenét és a spiritualitást együttesen közelebb hozza a szegedi és a más településekről érkező közönségnek egyaránt. A szeptember 20. és 24. közötti komolyzenei fesztiválon közreműködik a Szent Gellért Akadémia szimfonikus zenekara és karmesterei, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar is.

szent_gellert_fesztival_2013

Szeptember 20-án

Gyüdi Sándor

és

Robert Christian Bachmann

közösen vezényelnek utóbbi zeneszerző Hommage című művének ősbemutatóján, illetve

Anton Bruckner

VIII. szimfóniáján.

Beethoven

18. és 132. opuszát adja elő a Stadler Quartet, majd három fiatal zeneszerző újraértelmezi az eredeti műveket. Másnap

Mozart

fuvolaversenyt és

Haydn

csellóversenyt hallgathatnak a zenekedvelők a Dómban Robert Christian Bachmann és

Yoon Kuk Lee

vezénylésével. Szeptember 23-án a Gál Ferenc Főiskolán

Madai Zsuzsanna

,

Youngji Ahn

fuvolán,

Joon-Ho Shim

csellón,

Marisol Lee

pedig hegedűn adnak kamarakoncertet

Debussy

,

Bachmann

,

Bach

,

Wagner

és

Lustyik

zeneszerzők műveiből. Zárásképp

Marisol Lee

hegedűn eleveníti meg Beethoven – Prométeusz teremtményei balettzenét, illetve az Eroica III. szimfóniáját. Egyéb programok is zajlanak a zene jegyében: a Gál Ferenc Főiskolán

Párducz Árpád

és

Janka Zoltán

tartanak tudományos előadást a zeneterápiáról, valamint arról, miként hat a zeneszerzőre aktuális kedélyállapota. A zárónapon Robert Christian Bachmann hang és kép intallációját láthatják az érdeklődők.

Fogas Katalin

, az esemény rendezvényszervezője SZEGEDma.hu kérdésére elárulta, az idei rendezvény egyik különlegessége, hogy a nyitónapon a szegedi szimfonikusok a művészeti vezető, Bachmann egyik eddig Szegeden sosem játszott darabját mutatják be. Beethoven műveit az a három fiatal fogja újraértelmezi, akik idén Püspöki ösztöndíjban részesültek. A három hallgató közül az egyik a Liszt Ferenc Zeneakadémiáról került ki. Szeptember 23-án, hétfőn dél-koreai egyetemista művészek Magyarországon itt mutatkoznak be először a Koreai Kulturális Központ támogatásával. Jegyek szeptembertől a Dugonics tér 12. szám alatt és a helyszínen válthatók, felnőtteknek 2000, diákoknak/ nyugdíjasoknak 1000 forintos áron. További információkért látogasson el a fesztivál

honlapjára

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.