Közélet

Hungarikumok I.: Időtálló kerámiavirágok Szegedről + FOTÓK

Hungarikumok I.: Időtálló kerámiavirágok Szegedről + FOTÓK

2013. augusztus 12., hétfő
Hungarikumok I.: Időtálló kerámiavirágok Szegedről + FOTÓK
SZS20130811_kovacs_gabriella_keramiamuvesz_005

A SZEGEDma.hu érdekességeket gyűjtött a Széchenyi téri kézművesek sátrának ajánlásából. Kovács Gabriella már több mint egy évtizede foglalkozik kerámiázással, keze munkáját pedig számos szép csésze és virág dicséri.

„Szükség van a szépre” – állítja

Kovács Gabriella

kerámiakészítő árus, aki Szegeden segít be az iparosnak az eladásban. Gabriella időtálló virágjai és virágos díszítésű tárgyacskái Romhányból ékeztek. Már 15 éve foglalkozik a laposra nyújtott agyag mindenféle formába gyúrásával, többek között leveses tálakat, csészéket, kancsókat, szélharangokat és egyéb szemet gyönyörködtető használati tárgyakat készít otthoni műhelyében. Nem lehet pontosan megmondani, mennyi idő kell egy-egy kellék elkészítéséhez, ugyanis az égetéshez szükséges kemence egyszerre telik meg az apró és nagyobb virágos szépségekkel. A laposra nyújtott agyagot először gondosan megformálja, majd kiégeti, de ezeket a folyamatokat akár 20 alkalommal is megismétli, mire végleges formát ölt például egy picike sószóró. „A virágok és a szélharangok a legkelendőbbek” – tudtuk meg a Széchenyi téri standnál. Sokan csak azért közelítik meg a kirakott árut, hogy nézelődjenek, esetleg fotózkodjanak a szebbnél szebb kézművesdarabokkal. Többen meg is jegyzik a soha el nem hervadó virágok hasznosságát. Gabriella blogot is vezet, így ha a képek felkeltették érdeklődését, az alábbi

oldalon

bővebb információkat és érdekességeket is találhat munkáiról.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.