Közélet

Hoffmann Rózsa: új időszámítás kezdődik a köznevelésben

Hoffmann Rózsa: új időszámítás kezdődik a köznevelésben

2013. augusztus 29., csütörtök
Hoffmann Rózsa: új időszámítás kezdődik a köznevelésben
hoffmannrozsa_szegeden17_gs

Új időszámítás kezdődik a köznevelés rendszerében, a három éve elkezdett újítások erre a tanévre valósulnak meg - mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön Szekszárdon.

Az államtitkár a Tolna megyei tanévnyitó konferenciát megelőző sajtótájékoztatón közölte: a köznevelési törvény kedden elfogadott módosítása pontot tett a több mint fél éve húzódó vitára. A módosítás "egyértelművé tette, hogy a pedagógus-életpályamodell, és a pedagógus-béremelés is elindul" - fogalmazott. A tanévkezdéssel kapcsolatban megjegyezte: nem osztja azt a véleményt, hogy a tanév előkészítetlen. "Egyetlen szó sem igaz abból, hogy a tankönyvellátásban káosz lenne, a tankönyvek kiszállítása 98-99 százalékban megtörtént" - mondta. Hozzátette, ha természeti csapás nem jön közbe, teljesíteni tudják azt, hogy az első tanítási napon minden gyerek asztalán ott lesz a névre szóló tankönyvcsomag. Úgy véli, a problémákat az iskolák hibás vagy határidőn túli adatszolgáltatása okozta. Hoffmann Rózsa kérdésre válaszolva elmondta: nem szabálytalan, hogy egyes iskolák már korábban kiosztották a tankönyveket, bár ünnepélyes aktusnak szánták azt, hogy a hétfőn "gongszóra" minden tanuló megkapja a könyveit. Az államtitkár beszámolt, arról, hogy országszerte 160 intézmény esetében volt sikertelen az igazgatói pályázat. Ezeket az iskolákat megbízott vezető irányítja majd. A köznevelési törvény módosítása kapcsán az MTI kérdésére kifejtette: a köznevelési szerződés ötéves időtartamát azért módosították egytől öt évig terjedő időtartamra, mert a nem állami fenntartású iskolákkal tavaly megkötött szerződések kimerítették a támogatásukra szóló pénzügyi keretet, ugyanakkor sokuk részéről van igény valamilyen támogatásra. Azzal, hogy a törvény lehetővé teszi az egyéves megállapodást, mód nyílt arra, hogy akár egy évre segítsék az intézményeket. A korábban megkötött szerződések 2017-ig hatályosak - tette hozzá. Közlése szerint elsősorban magániskolákról van szó, olyan intézményekről, amelyek hátrányos helyzetű gyerekeket nevelnek, és speciális pedagógiai munkát végeznek. Az államtitkár azt mondta, az egyházi fenntartású iskolákat a mostani módosítás nem érinti. A 2011-es köznevelési törvény szerint a köznevelési szerződés, amelyet a fenntartó és az oktatásért felelős miniszter köt, a nevelési, oktatási feladatok mellett többek közt tartalmazza a felvehető tanulók számát, a feladatellátáshoz igénybe vehető forrásokat, valamint azokat a szolgáltatásokat, amelyekért térítési díjat kell fizetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.