Közélet

Hoffmann: ismét pedagógiai vezetővé válnak az igazgatók

Hoffmann: ismét pedagógiai vezetővé válnak az igazgatók

2013. augusztus 21., szerda
Hoffmann: ismét pedagógiai vezetővé válnak az igazgatók

Az új tanévtől új időszámítás kezdődik a magyar köznevelés rendszerében, és ennek részeként ismét pedagógiai vezetővé válnak az igazgatók. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára beszélt, amikor köznevelési intézményvezetői megbízásokat adott át szerdán a fővárosban.

Hoffmann Rózsa

kiemelte: a jövőben az egyik hangsúly a minőségre helyeződik majd. Az államtitkár felidézte az intézmények állami fenntartásba vételét, amit szintén az oktatás és nevelés azonos színvonala érdekében léptek meg. A változás érinti az igazgatók szerepét is, feladatuk nem csupán az adminisztráció vagy a pénzszerzés, hanem hogy gondoskodjanak az intézményben folyó pedagógiai munka színvonalának állandó javításáról - fejtette ki. Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: igazgatónak lenni elsősorban szolgálat és felelősség, nem hatalom. Felelősség a gyerekekért, a kollégákért, akik az intézményben tanítanak, és az egész közösségért. Felelősség továbbá "Magyarországért és hazánk jövőjéért" - vélekedett. A köznevelési államtitkár szerint egy-egy pedagógiai intézmény színvonala több mint 50 százalékban múlik azon, hogy ki és hogyan vezeti. A tanfelügyelet a jövőben nemcsak a tanári munkát vizsgálja majd, hanem az igazgatói tevékenységet is - jelezte, hozzátéve: ezért pedagógiai vezetővé válik ismét az igazgató, ahogy korábban is volt. Hoffmann Rózsa beszélt arról a társadalmi megbecsülésről is, amelyet ki kell vívniuk a pedagógusoknak, és ebben a mostani megbízásoknak igen nagy szerepük van. Az államtitkár korábban 428 köznevelési intézményvezető kinevezéséről döntött. Hoffmann Rózsa augusztus 6-án tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 588 közoktatási intézményben járt le az igazgatói mandátum, ezekre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hirdetett pályázatot. A második ciklusukra pályázókat, akiket kétharmados többséggel támogatott a tantestületük - ők 65-en vannak - az államtitkár automatikusan kinevezte. Az ünnepségen részt vett Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár és Marekné Pintér Aranka, a Klik elnöke is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.