Gazdaság

Gazdasági kamaráknál tárt fel hiányosságokat az ÁSZ

Gazdasági kamaráknál tárt fel hiányosságokat az ÁSZ

2013. augusztus 1., csütörtök
Gazdasági kamaráknál tárt fel hiányosságokat az ÁSZ

A Magyar Agrárkamaránál (MAK) 67,9 millió, míg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) 11,3 millió forint támogatás nem szabályszerű felhasználását állapította meg egy most zárult számvevőszéki vizsgálat - mondta Makkai Mária, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

A vizsgálat a két kamara közfeladatainak ellátására fordított költségvetési támogatások és a gyakorlati szakképzést végző társaságok elszámolásainak szabályszerűségét tekintette át 2009-2011 között - mondta

Warvasovszky Tihamér

, az ÁSZ alelnöke. A vizsgált szervezetek között volt még a vidékfejlesztési- valamint a nemzetgazdasági tárca, 16 területi kamara, 87 gazdasági társaság, továbbá a Nemzeti Munkaügyi Hivatal is.

Makkai Mária

elmondta, hogy a vizsgálat megállapította: az MKIK és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Agrárkamara 100 százalékos tulajdonában álló cégei által történt teljesítéseknél - 10,4 millió forint értékben - nem volt kontroll, mivel a kamara részéről az utalványozó, a cég részéről pedig a számla kibocsátója, ugyanazon személy volt. Kiemelte, hogy egyes esetekben a közfeladat ellátásához kapcsolódó megbízások és a munkakörökben megjelölt feladatok között átfedések voltak. A MAK 50 ezer forint, az MKIK 8,4 millió forint összegben kötött olyan megbízási szerződéseket munkatársaival, amelyek a munkaköri leírásaikban is előírt feladatokat tartalmaztak. A gyakorlati képzésben részt vevő 87 gazdálkodó szervezet ellenőrzésénél a szakképzési hozzájárulás bevallásánál és annak megalapozó nyilvántartásánál 50 szervezetnél tárt fel jogszabálysértést az ÁSZ. Így a vizsgált gazdálkodó szervezetek 57 százaléka volt jogsértő - tette hozzá a szakember. Kiemelte azt is, hogy a 87 cégből 30-nál pedig a foglalkozási naplók hiánya, illetve hiányos vezetése miatt nem volt igazolt a tanulók gyakorlati foglalkozásokon való rendszeres részvétele. Ezek a szervezetek 2,1 milliárd forintot számoltak el nem jogszerűen szakképzési hozzájárulási kötelezettségük csökkentésére, és ennek eredményeképpen 848,8 millió forintot igényeltek vissza - tette hozzá. Az ellenőrzés tapasztalataként az ÁSZ javasolta a nemzetgazdasági miniszternek, hogy a kereskedelmi és iparkamarák részére nyújtott támogatások felhasználását évente ellenőrizze. A vidékfejlesztési miniszter figyelmét pedig arra hívták fel, hogy a MAK támogatására kötött szerződéseket a jogszabályi előírás szerinti tartalommal kösse meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.