Fokozottan ellenőriz a NAV a támogatott beruházásoknál

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén kiemelten ellenőrzi a nagyobb uniós támogatással megvalósuló beruházásokat. Az eddigi tapasztalatok alapján ezek a vállalkozások többnyire szabályosan foglalkoztatják alkalmazottaikat – áll az adóhatóság Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának közleményében.

Mivel a támogatott beruházások döntő többsége építőipari, így az ellenőrzések célja elsősorban a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók kiszűrése. A NAV kollégái indokolt esetekben adóellenőrzést megalapozó adatgyűjtést is végeznek. Ezen adatgyűjtések a hivatali rendszerekben ismert és az adózók által átadott adatok egyeztetésén túl kitérnek a valós tárgyi eszközök felmérésére, az alkalmazottak létszámára, a számviteli szabályozás valódiságára és természetesen az adott beruházás előtt kötött szerződésekre, alvállalkozói szerződésekre és azok tartalmára is.

A Dél-Alföldön év eleje óta 81 ilyen ellenőrzést végzett a NAV. Bács-Kiskun megyében 10 beruházás ellenőrzéséből 5 esetben, Békés megyében 31 beruházás ellenőrzéséből 3, Csongrád megyében 40 beruházás ellenőrzéséből 8 alkalommal találtak valamilyen szabálytalanságot.

Az eddigi tapasztalatok alapján a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségét ritkábban szegik meg. Ez jóval az átlagos – 40 százalékos – szint alatt van, ami nagyban köszönhető az ilyen beruházások uniós finanszírozásának és az ehhez kapcsolódó szigorú előírásoknak, másrészt a sok ellenőrzésnek. A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás alkalmazottanként 1 000 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújtható.

Előző sztori

Vége az ideiglenes forgalmi változásnak a trolibuszok vonalán

Következő sztori

Hőségriadót rendelt el csütörtök éjfélig a tiszti főorvos (FRISSÍTVE!)