Közélet

Fidesz: tovább nő a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség

Fidesz: tovább nő a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség

2013. augusztus 27., kedd
Fidesz: tovább nő a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség

A Fidesz szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai is azt mutatják, hogy nem állt meg a foglalkoztatottság kormányváltás óta tartó növekedése és a munkanélküliség csökkenése - hangzott el Hoppál Péternek a Fidesz szóvivőjének keddi sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett rá: a KSH legfrissebb adatai szerint az idei második negyedévben 13 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma 2012 hasonló időszakához képest, a foglalkoztatottak száma pedig 56 ezerrel nőtt. Vagyis egy "Eger méretű várossal dolgoznak többen Magyarországon, mint tavaly ilyenkor" - mondta

Hoppál Péter.

Kiemelte azt is: 175 ezerrel dolgoznak jelenleg többen mint 2010 azonos időszakában. A foglalkoztatottság 1,4 százalékkal magasabb, mint egy éve, így a foglalkoztatási ráta jelenleg 51,9 százalék, ami 1998 óta a legmagasabb szám Magyarországon - ismertette a Fidesz szóvivője. Hangsúlyozta azt is: az 55 felettiek korosztályában 1,1 százalékkal magasabb a foglalkoztatottság 2012 második negyedévéhez, ami szerinte a munkahelyvédelmi akciónak köszönhető. Számításaik szerint 356 ezer 55 év feletti munkavállaló foglalkozását stabilizálta a munkahelyvédelmi akció. Hozzátette azt is: ugyanezen emberek kezét "2010 előtt elengedték, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején ők voltak a legnehezebb helyzetben". Hoppál Péter üdvözölte a fiatalok munkanélküliségének is csökkenését és, hogy a korosztály foglalkoztatottsága nőtt. A 15-24 év közötti lakosságból 225 ezren dolgoznak, ez 1,6 százalékkal magasabb 2012 azonos időszakához képest. A fideszes képviselő szerint a kormány több mint 100 ezer 25 éven aluli foglalkoztatását segít a munkahelyvédelmi akcióval és reményeik szerint az év végére ez a szám elérheti a 200 ezret. Példaként említette az első munkahely garanciaprogramot, a fiatal vállalkozóknak szóló vissza nem térítendő 3 és 6 millió forintos támogatás, valamint az új szakképzési rendszerből és a felsőoktatás átalakításából származó lehetőségeket. Hoppál Péter külön kiemelte, hogy az eurózóna országaiban nincs pozitív elmozdulás a foglalkoztatásban és az összes uniós tagállam viszonylatában is csak minimális növekedés tapasztalható, ezzel szemben Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség. "Magyarország nyilvánvalóan jobban teljesít, mint a környező országok" - fogalmazott a Fidesz szóvivője. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "hátradőlni nem lehet" ezért folytatódnak a foglalkoztatási programok idén és jövőre is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.