Közélet

Európában egyedülálló technikával épül a szegedi ELI

Európában egyedülálló technikával épül a szegedi ELI

2013. augusztus 14., szerda
Európában egyedülálló technikával épül a szegedi ELI
eli_zaro_rendezveny01_gs

Startra kész a szegedi ELI építése. A kutatóközpont utolsó előkészítési szakasza augusztusban zárul, Európában egyedülálló építési technológiákat alkalmaznak majd.

Az előkészítési fázis lezárultával zöld utat kapott az ELI építése, az engedélyek birtokában megkezdődtek a kivitelezési tárgyú közbeszerzések is. Szerda délelőtt sajtótájékoztatón ismertették a lézerközponttal kapcsolatos különleges építészeti eljárásokat és a várható tudományos-műszaki eredményeket. "A speciális kutatólétesítmény építése során is figyelembe vettük a tényt, hogy a létesítmény Szeged tudományos életének egy jelképe lehet" - mondta

Lehrner Lóránt

, a projektcég ügyvezető igazgatója, kiemelve: a csúcstechnológiát képviselő épület tervezésekor igen szigorú elvárásoknak kellett megfelelni. Elsősorban a szigorú rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom és a sugárzásvédelem feltételeit tartották szem előtt, ehhez olyan egyedülálló alapozási technológiákat alkalmaznak majd, melyre egész Európában nem volt még példa. A 6000 négyzetméteres összterületű létesítmény süllyedése 50 méterenként egy hét alatt nem haladhatja meg az egy mikrométert - ez a sebesség az emberi köröm növekedésével mérhető össze. Körülbelül kilenc hónapot vesznek majd igénybe a speciális alapozási munkák, melynek során 823 betoncölöppel erősítik meg az épületet, ezek hossza összesen 14,4 kilométert tesz ki, némelyiket 45 méter mélyen kell a föld alá fúrni.

eli_zaro_rendezveny02_gs

A kutatóközpont kialakításával 2015-ben zárulhat le az építkezés első fázisa, a következő évben pedig már Európában egyedülálló kutatások indulhatnak a létesítményben - magyarázta

Tölgyesi Viktória

, az ELI-HU Nonprofit Kft. EU koordinációs igazgatója. 2018-ig, a második fázis lezárásáig pedig további kutatási lehetőségekkel bővül az ELI. Közép-Kelet Európa legjelentősebb nagylézer infrastruktúrája képzett szakembereket foglalkoztat majd, napokon belül tudományos igazgatót választanak, valamint nemsokára 10-15 pályakezdő kutató is megkezdheti a munkát. Mellettük informatikusok, mérnökök, szakmunkások számára is munkalehetőséget biztosít a lézerközpont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.