Közélet

Emmi: országossá bővül az időseket segítő mintaprogram

Emmi: országossá bővül az időseket segítő mintaprogram

2013. augusztus 21., szerda
Emmi: országossá bővül az időseket segítő mintaprogram

Szeptembertől országossá bővül az eredetileg a fővárosban útjára bocsátott, időseket segítő mintaprogram, amelynek célja, hogy az idős emberek az önálló életvitelüket otthonukban a lehető leghosszabb ideig fenn tudják tartani - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idősügyi miniszteri biztosa szerdán az MTI-t.

A tárca szándékai szerint a program a 80 év felettiek életkorából és egészségi állapotából fakadó problémákra, kiemelten a magány enyhítésére nyújt megoldást 30 községben és városban - közölte

Jeneiné Rubovszky Csilla

. Emlékeztetett arra, hogy a projekt 2013 januárjában indult el Budapest V. kerületében, ugyanis az érintett korcsoport lakosságon belüli aránya ott kétszerese az országos átlagnak. A kezdeményezéshez április 9-én Szombathely és Kisvárda, május 16-án pedig Jászfényszaru önkormányzata is csatlakozott. Az eddigi tapasztalatok alapján döntött úgy

Balog Zoltán

, az emberi erőforrások minisztere, hogy kiterjesztik a programot. Erre a célra 3700 közfoglalkoztatási státust biztosít költségvetésének terhére a tárca. A közfoglalkoztatottak a már meglévő helyi szociális ellátórendszerrel együttműködve, annak irányításával segítik az idősgondozást. Az önkormányzatok együttműködnek a helyi középiskolákkal, és lehetőséget adnak tanulóiknak, hogy a köznevelési törvény által előírt 50 órás közösségi szolgálatot az idősgondozás területén teljesíthessék. A folyamatot segítendő a Budapesti Munkaügyi Központ hatósági megállapodást ír alá a Segítő Kezek az Aktív Évekért Nonprofit Kft.-vel, illetve a projekt kiegészül a Belügyminisztérium két, már meglévő kezdeményezésével, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács áldozatvédelmi és a tanyasi térségeket támogató programjával - közölte az Emmi idősügyi miniszteri biztosa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.