Közélet

Csak veszteséggel lehet kiszállni a szállodákból

Csak veszteséggel lehet kiszállni a szállodákból

2013. augusztus 7., szerda
Csak veszteséggel lehet kiszállni a szállodákból

A Világgazdaság szerint közel ezer hotel, szálloda vagy panzió eladó az országban, a Vas megyei ötszobás kis vendégháztól a budapesti 130 szobás luxusszállodáig.

"Mindenre van vevő, ha nagyon lemennek az árak. Az utóbbi években visszaesett a szállodák jövedelmezősége, ezért sokan kiszállnának az üzletből" - mondta a lapnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára.

Kovács István

szerint azonban a legtöbb esetben csak veszteséggel lehet kiszállni. A hitelező bankok csak azért nem árverezik el a becsődölt hoteleket, mert nem akadna rájuk elfogadható árat kínáló vevő. Az MSZÉSZ adatai szerint 2007-ben az összes foglalkoztatott 8,4 százaléka, 323 ezer fő dolgozott a turizmusban és vendéglátásban. Ez a szám nagyjából most is igaz. A szállodaipar romló jövedelmezősége, s ebből következően nagyon alacsony bérszínvonal miatt azonban megindult - elsősorban a szakmailag képzett, kellő nyelvtudással is rendelkező - szakemberek külföldre (Ausztriába, Németországba) irányuló elvándorlása, ami ugyancsak hozzájárul a szolgáltatások minőségének romlásához - olvasható a lapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.