Közélet

Botanikai szenzáció Szegeden: virágzó agávé az utcán! + FOTÓK

Botanikai szenzáció Szegeden: virágzó agávé az utcán! + FOTÓK

2013. augusztus 6., kedd
Botanikai szenzáció Szegeden: virágzó agávé az utcán! + FOTÓK
agave11_gs

Szentmihályon, az országban egyedülálló módon tartanak háznál is agávét: a Dél-Amerikában őshonos növényt évtizedek óta gondozza a család, negyven év alatt csak egyszer bont virágot. A napokban jelentek meg az első szirmok, körülbelül két hétig tekinthetjük meg!

Botanikai szenzáció tekinthető meg Szeged-Szentmihályon: a Szérűskerti sor és a Mikes Kelemen utca sarkánál, az országban valószínűleg egyedülálló módon itt láthatunk szabadon, egy magánház szomszédságában is agávét. A főként Mexikóban és az Egyesült Államokban élő növény körülbelül három évtizede került az itt élő családhoz, akik azóta is gondját viselték, várva a különleges pillanatot: az agávé ezen fajtája életében csupán egyetlen alkalommal, negyven évesen virágzik, majd elpusztul. A napokban bontotta ki első virágait, így a környékről is sokan zarándokolnak el a nem mindennapi látványt megcsodálni.

Évtizedek munkája három hét virágzásért

"Körülbelül nyolcéves volt a növény, amikor egy ismerősünk nekünk adta, mert túl nagyra nőtt már. Azt mondta, hogy ő már nem bír vele, ha valakinek nem kell, akkor kidobja" - mesélte a növényt nevelő

Tálas Tibor

. Kezdetben egy ládában, majd a garázsban tartották, télen pedig a Kereskedő közben, fűtött helyen vészelte át az agávé a hideget évekig. Miután azt a helyet is kinőtte került a ház elé, ahol télen egy jurtához hasonló építménnyel védték a megfagyástól. "Mínusz négy, öt foknál alacsonyabb hőmérséklet alatt elpusztul a növény, így a sátor mellett a kemény teleken plédekkel is óvtuk. Nagy örömünkre kisebb fagyásokkal mindig megúszta" - mondta.

agave17_gs

Majdnem hét méter magasan, a szomszédos villanyoszlop tetejéig ér már a növény, amely negyven év után végre ünnepi díszbe öltözött - combnyi vastagságú, több mint hét kilós hajtásainak végein a napokban jelentek meg az első virágok. "Szájról-szájra terjed a híre, sokan látogatnak el a környékről megnézni, hiszen legközelebb a horvát tengerparton nő szabadon. Itt Szegeden a füvészkertben ha jól emlékszem tavalyelőtt virágzott ilyen növény, háznál azonban tudomásom szerint sehol sem találkozhatunk vele az országban" - hangsúlyozta Tálas Tibor. A szentmihályi család évtizedes, kitartó munkájának gyümölcsében sajnos nem sokáig gyönyörködhetünk, alig két-három hétig hoz virágokat az agávé, ezután pedig elpusztul. Sarját azonban a sarokház másik oldalán ültették el öt-hat évvel ezelőtt. "Több mint harminc évet kell várni, hogy ez a növény is virágba boruljon, remélem még én is megérhetem" - nevetett Tálas Tibor.

Korábban, június végén még így nézett ki a növény:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.