Közélet

Az egyre forróbb nyarak miatt új munkavédelmi szabályozás szükséges

Az egyre forróbb nyarak miatt új munkavédelmi szabályozás szükséges

2013. augusztus 11., vasárnap
Az egyre forróbb nyarak miatt új munkavédelmi szabályozás szükséges

Új munkavédelmi szabályozás szükséges az egyre forróbb nyarak miatt - mondta a Világgazdaságnak az Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) ügyvivője.

Kánikula idején különösen a szabadban végzett és a melegüzemi munka megterhelő. A munkavállalónak pihenőidő és védőital jár, ám a munkavédelmi ellenőrzések bizonyítják, hogy nem minden esetben tartják be a szabályokat - írja a lap pénteki száma.

Borhidi Gábor

, az OMB munkavállalói oldalának ügyvivője szerint a multinacionális cégeknél jellemzően nem fordul elő ezzel kapcsolatos jogsértés, a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében azonban gyakrabban. Elterjedt tévhit, hogy van egy felső korlátja a védőital mennyiségének, de a jogszabály szerint a munkaadó korlátlan mennyiségben köteles 14-16 fokos, vagyis hűtött védőitalt biztosítani a munkavállalóknak. A szabályozás a kánikulában vagy melegüzemekben végzett munka esetében 5-10 perc pihenőidőt ír elő óránként, az ügyvivő szerint a munkát úgy kellene szervezni, hogy legalább negyedórás pihenő jusson a munkavállalóknak óránként.

Dávid Ferenc

, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a lapnak azt mondta, fontos, hogy a munkavállalóknak a nagy melegben minden enyhítő feltétel, így például a védőital rendelkezésükre álljon. Azzal kapcsolatban azonban fenntartásai vannak, hogy emiatt új munkavédelmi szabályozás szükséges. A sziesztának szerinte Magyarországon nincsenek hagyományai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.