Közélet

Elmaradt tűzijáték, Botka felelősöket keres (FRISSÜL!) + FOTÓK

Elmaradt tűzijáték, Botka felelősöket keres (FRISSÜL!) + FOTÓK

2013. augusztus 20., kedd
Elmaradt tűzijáték, Botka felelősöket keres (FRISSÜL!) + FOTÓK
elmaradt06_gs

A nagy széllökések miatt elmarad az augusztus 20-i tűzijáték Szegeden. A meteorológia szerint a szélerősség alatta maradt a határértéknek. A polgármester a járási hivatal vezetőjére mutogat. Nem lesz pótlás szombaton.

22.30:

Szeged polgármestere a felelősöket keresi

"Ki a felelős az elmaradt tűzijátékért?!" - címmel adott ki sajtóközleményt Vécsey Ágnes, a szegedi önkormányzat sajtófőnöke.

"Szegeden 2013. augusztus 20-án este sem eső, sem viharos szél, sem más olyan extrém időjárási helyzet nem volt, ami indokolttá tette az ilyenkor hagyományos tűzijáték megrendezését. Ki és milyen okból mondta, mondatta le a több tízezer szegedi és turista által nagy érdeklődéssel várt eseményt, méghozzá olyan szervezetlen és amatőr módon, hogy a (tűzijáték miatt megrendelt) elsötétítést nem oldotta föl, a villanyvilágítást nem kapcsoltatta vissza – így a csalódott nézők ezrei sötétben botorkálhattak haza?! A 'ki' kérdésre a válasz: az önkormányzatiság felszámolásával ezek a jogok a járási kormányhivatalhoz, személyesen pedig annak vezetőjéhez, Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselőhöz kerültek (aki ezt megelőzően az 1500 lakosú Tiszasziget polgármestere volt.). Ma ő az, aki Szeged teljes állami hivatali rendszerét, apparátusát irányítja és a hasonló helyzetekért is felelős. Botka László szegedi polgármester a szegediek és a turisták tízezrei nevében elvárja, Bodó Imre magyarázza meg tettét – avagy mondjon le hivataláról" - áll a közleményben.

22.10:

A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az idén is tömegeket vonzott a hagyományos augusztus 20-ai budapesti tűzijáték, amely szeles időben 21 órakor kezdődött meg. A fővárosban az idén is három uszályról és a Lánchídról lőtték fel a rakétákat. A tűzijáték biztosítására a szárazföldön huszonegy tűzoltó járművel nyolcvanhét tűzoltó, a Dunán pedig három tűzoltósági mentőhajó és a Szent Flórián tűzoltóhajó állt készenlétben. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: a budapesti tűzijátékkal összefüggésben nem riasztották a katasztrófavédelem egységeit.

Augusztus 20. - Ünnepi tûzijáték

21.35:

Arany-Tóth Attila katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk Hódmezővásárhelyen is elmaradt a tűzijáték az időjárás miatt, Szentesen még nem dőlt el, hogy lesz-e.

21.30:

A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Makón is elmaradt a tűzijáték, s megerősítették azt az információt is, miszerint várhatóan szombaton pótolják az ünnepi látványoságot. A belvárosban egyébként csökkent a légmozgás, s Szerbia felől az ég morajlását sem hallani már.

21.10:

Már távoli égi morajlást lehetett hallani a belvárosban.

20.45:

Megkerestük telefonon az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumát, ahol meglepődve hallották tőlünk a hírt. "Jelenleg 12 m/s, azaz 43-44 km/h a szél sebessége, ami 5 m/s-mal marad el az előírt 17 m/s-os, azaz 60 km/h-s limittől. Információink szerint Budapesten ennél erősebb, jelenleg 13 m/s-os szél fúj" - kaptunk tájékoztatást az ügyelettől, amely szerint az időjárási körülmények még nem indokolják a tűzijáték lefújását. Ezzel szemben a helyszínen tartózkodó olvasóink többsége szerint viharos erejű széllökések tapasztalhatók a Tiszánál. Információink szerint a tűzijátékot szombaton pótolják.

20.40:

Olvasóink tájékoztatása szerint a belvárosban és a rakparton rendőrök járnak körbe és tájékoztatják a tűzijátékra kilátogató érdeklődőket, hogy az ünnepi látványosság az időjárási körülmények, azaz a heves széllökések, valamint a délről érkező vihar miatt elmarad.

Korábban:

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) úgy készül, hogy Budapesten 21 órakor elkezdődik az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték - közölte a tárca nem sokkal 19 óra után. Azt írták: a meteorológiai szolgálat 19 órakor kiadott előrejelzése szerint a tűzijáték idejére nem várható zivatar, továbbra sem veszélyezteti semmi a fővárosi tűzijáték és az azt követő Ákos koncert biztonságos megtartását. Az előrejelzések szerint az időjárás nem fog jelentősen változni, nem várható a szél erősödése, így a tűzijáték biztonságosan lebonyolítható - közölte a KIM. Szegeden az utóbbi órákban felerősödött a szél, ám egyelőre úgy tűnik, semmi nem veszélyezteti az ünnepi tűzijátékot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.