Bulvár

A fiatalok kevesebb mint fele nyaral egy felmérés szerint

A fiatalok kevesebb mint fele nyaral egy felmérés szerint

2013. augusztus 3., szombat
A fiatalok kevesebb mint fele nyaral egy felmérés szerint

A fiatalok kevesebb mint fele nyaral, a nyár első hónapjában 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy volt már, vagy megy az idén pihenni - közölte a K&H Bank egy általa végzett reprezentatív felmérés alapján.

A bank a június végével zárult negyedévben összesen ötszáz, 19-29 év közötti fiatal megkérdezésével elvégzett kutatása szerint azok aránya, akik az idén várhatóan nem jutnak el nyaralni, az országrészeket tekintve Kelet-Magyarországon a legmagasabb, 61 százalék. A közlemény szerint az átlagos magyar fiatal belföldön, vízpart mellett tölt el egy hetet szabadság gyanánt. A külföldre utazók többsége is a vizet, a tengerpartot keresi, de sokan választják az aktívabb nyaralást kirándulással, túrázással. Átlagosan 76 ezer forintot szánnak a nyaralásra, amit többségük 3-6 hónap alatt spórol össze - derül ki a K&H pályakezdők jóléti index kutatási adataiból. A nyaralásra fordított összeg a férfiak esetében magasabb, 89 ezer forint, szemben a nők 69 ezer forintjával. Ezt az összeget az aktív keresők 73 százaléka egymaga teremti elő, a diákoknak mindössze 26 százaléka tesz így, az ő nyaralási költségeik nagyobb részét vagy teljes egészét a szülők finanszírozzák. Aki maga teremti elő a pénzt, annak jellemzően spórolnia kell rá, többségük 3-6 hónapot gyűjt erre a célra. A kutatás szerint a többség, 66 százalék 7 napot vagy kevesebbet nyaral, az ennél hosszabb nyaralás inkább csak a budapestiekre jellemző. A megkérdezettek 38 százaléka belföldi úticélt választ magának, közülük 77 százalék tervez vízparti nyaralást. Kirándulás, túrázás 38 százalékuk terveiben szerepel. Bulizást a férfiak 33 százaléka tervez, a nők ezen a téren visszafogottabbnak tűnnek, csak 14 százalékuk töltené ezzel a nyaralást. Zenei fesztiválokat 20 százalékuk nevezett meg nyaralási célként. A külföldi utazást a válaszadók 16 százaléka említette, a budapestiek negyede, a vidéken élőknek nem egészen 15 százaléka tervez pihenést más országban. A külföldre utazók körében a tengerpart a legnépszerűbb, a fiatalok 55 százaléka készül ide, de a kirándulás, túrázás is kedvelt a körükben, 42 százalék említett ilyen programtervet. Aktív sportolásra külföldön szinte csak férfiak vágynak, majd negyedük töltené el ezzel a szabadságát. A nyaralást a fiatalok 56 százaléka párban tervezi, nagyobb társasággal a férfiak 29 százaléka nyaralna, míg a nőknek csak 16 százaléka - derül ki a kutatásból. A K&H pályakezdők jóléti index elnevezésű felmérésében negyedévente 500, 19 és 29 év közötti fiatalt kérdez interneten kiküldött kérdőív segítségével. A megkérdezés a városi népességre terjed ki és reprezentatív.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.