Közélet

Vizsgálja az új földtörvényt az alapvető jogok biztosa

Vizsgálja az új földtörvényt az alapvető jogok biztosa

2013. július 25., csütörtök
Vizsgálja az új földtörvényt az alapvető jogok biztosa

Elvégzi az új földtörvény alkotmányossági felülvizsgálatát Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a széles körű állampolgári és politikai érdeklődés hatására.

A biztos hivatalának szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint több magánszemély és civil szervezet mellett az MSZP, az LMP és a Jobbik parlamenti képviselői is kezdeményezték az ombudsmani eljárást a földtörvény alkotmányosságával kapcsolatban. A beadványok közel azonos tartalmúak: a földtörvény elfogadásának körülményei, illetve tartalmi okok miatt tartják a jogszabályt alaptörvénysértőnek - olvasható

Szabó Máté

közleményében. Emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény értelmében az Alkotmánybíróság utólagos normakontroll eljárását nemcsak az alapvető jogok biztosa, hanem az országgyűlési képviselők egynegyede is kezdeményezheti. Szabó Máté ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ombudsman és a politikai képviselőcsoportok indítványozási jogköre más jellegű. Az ombudsman elsődleges célja az egyéni alapjogok védelme, a pártok indítványozási lehetősége pedig ellenzéki jog. A beadványok alapján Szabó Máté megállapította, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy a földtörvény alkotmányossági felülvizsgálatát az alapvető jogok biztosa elvégezze. Az ombudsman a pártok által benyújtott beadványok tartalmát is vizsgálni fogja, amint a magánszemély és civil szervezet által benyújtott indítványok esetén is megteszi ezt - közölte Szabó Máté. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló jogszabályt - amelyet az ellenzék mellett a Fidesz-frakcióból a törvény megszavazása miatti tiltakozásul kilépett Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár is élesen bírált - jobbikos képviselők demonstratív tiltakozása közepette, az ellenzéki frakció által kért név szerinti helyett gépi szavazással június 21-én fogadta el a parlament.

Áder János

köztársasági elnök a törvényt egy héttel később aláírta, megállapította ugyanis, hogy a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.