Közélet

Visszadobott egy törvénymódosítást Áder János

Visszadobott egy törvénymódosítást Áder János

2013. július 2., kedd
Visszadobott egy törvénymódosítást Áder János
Áder János

Visszaküldte kedden a parlamentnek megfontolásra Áder János köztársasági elnök az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénycsomagot és az egyházügyi törvény módosítását.

Az Országgyűlés mindkettőt múlt szerdán fogadta el. Ezekkel együtt

Áder János

tavaly nyári beiktatása óta már 14 törvényt küldött vissza a Háznak. Az alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag a médiatörvényen változtatva lehetőséget adott arra, hogy a médiahatóság elnökhelyettese - az elnök megbízásának megszűnésétől az új vezető kinevezéséig - rendeletet alkosson. Az államfő ezt kifogásolta, mondván: az alaptörvény meghatározza, hogy önálló szabályozó szerv - így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság - vezetője törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet adhat ki, s ebben az általa kijelölt helyettese helyettesítheti. A törvénymódosítás viszont -

Navracsics Tibor

közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára - arra az esetre rendezte volna a rendeletkiadási jogot, ha a korábbi elnök nem jelölt ki helyettest e tekintetben. Áder János azonban rámutatott: a szabályozás így bizonytalanná, ellentmondásossá válna, és csorbítaná az alaptörvény jogforrási hierarchiában elfoglalt helyét, jogszabály ugyanis nem lehet ellentétes az alaptörvénnyel. Az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban a köztársasági elnök megállapította, hogy az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezések jogbizonytalansághoz vezetnek. Az egyházként elismerés rendjét újraszabályozó jogszabály hatályon kívül helyezi az egyházak nyilvántartására vonatkozó lényeges szakaszokat. A törvénymódosítás következő paragrafusai azonban az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek önmagukban nem értelmezhetők - olvasható a köztársasági elnök állásfoglalásában. Az államfő felhívta a figyelmet arra, a jogbiztonság elve megköveteli, hogy a jogalkotás egyértelműen követhető és áttekinthető legyen. A köztársasági elnök

Kövér László

házelnöknek írt levelében azt kérte, a parlament mindkét törvényt észrevételei alapos megfontolása után fogadja el újra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.