Közélet

Végigbüntették Felsőváros két utcáját járdán parkolás miatt + FOTÓK

Végigbüntették Felsőváros két utcáját járdán parkolás miatt + FOTÓK

2013. július 4., csütörtök
Végigbüntették Felsőváros két utcáját járdán parkolás miatt + FOTÓK
tapaiutcai_parkolas_04_szsz

Egy évtizedes szokásjogot szüntetett meg úgy a szegedi önkormányzat Felsővároson, hogy néhány nap alatt mintegy 70 autót büntettek meg.

Idén tavasszal néhány nap alatt végigmentek a közterület-felügyelők Felsővároson a Tabán és a Tápai utcán, és több tucat autót – információink szerint közel 70-et – büntettek meg 10 ezer forintos helyszíni bírsággal járdán parkolásért. A Városüzemeltetési Iroda közterület-felügyeleti csoportja jogosan járt el, hiszen a KRESZ idevonatkozó szabálya szerint járdán csak akkor lehet parkolni, ha azt tábla, útburkolat megengedi, a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és a jármű tengelyterhelése az 1000 kilót nem haladja meg. A lakók azonban méltánytalannak tartották az intézkedést, elmondásuk szerint egy szokásjog alakult ki itt, mivel szűk az utca, a két oldalon parkoló autók között épphogy megvan az előírt 3 méter, téli időszakban, havas időben még annyi sem. Az ügyhöz kapcsolódó külön érdekesség, hogy a Belvárosban, ahol a parkolási helyek kiemelten fontosak, hasonló helytelen szokásjog alapján parkolnak a Fekete Sas utcában, holott ott még tábla és útburkolati jel is

segíti az autósokat

. Akkor

Czobor Anita

, a közterület-felügyeleti csoport osztályvezetője arról tájékoztatott minket, hogy munkatársaik nem figyelmeztethetnek, az előírás szerint meg kell büntetniük a szabálytalanul parkoló autósokat. Változás azóta sem történt, de olyan büntetéshullám sem, mint Felsővároson.

Az emberibb eljárást hiányolták a lakók

„Maga az eljárást tartjuk felháborítónak, évtizedek óta parkol itt így szinte minden autó, mert az utcánk szűk, nehéz elférni, a járda pedig igen széles, elegendő hely marad közlekedni rajta. Azt gondoljuk, hogy emberibb lett volna egy figyelmeztetés, egy felhívás, és nem egy drasztikus megsarcolása az itt lakóknak. Hosszú távon pedig kívánatos lenne megengedni, hogy az autók felállhassanak a járdára. Írtunk egy kérelmet az eljárás megszüntetésére, hivatkoztunk a problémára, a 25 éves gyakorlatra, de nem fogadták el. Egy telefonbeszélgetésen azt mondta el nekem a közterület-felügyelet munkatársa, hogy táblát a közút kezelője tehet ki. Nem tartom életszerűnek, hogyha van egy probléma, akkor az önkormányzati irodákon belül ne legyen erre gördülékeny megoldás, kizárólag egy nagyarányú büntetéssorozat. Ha észlelték a gondot, akkor sokkal emberibb lett volna valamilyen módon figyelmeztetni minket, majd kihelyezni táblákat” – mondta el portálunknak

Takácsné Szamosvári Szilvia

, akinek autójára a Tápai utcában került ki a büntetőcédula..

Az út önkormányzati fenntartású, forgalmi táblákat a Városüzemeltetési Iroda helyezhet ki. Felkerestük az irodavezetőt, Molnár Lászlót, aki kérdésünkre elmondta, hogy Szegeden a parkolási rendet be kell tartani, erre igyekszik időről időre figyelni a közterület-felügyelet, a területre az utóbbi időben nagyobb hangsúlyt fektettek. „A következő lépcsőben a kamionok, teherautók parkolását ellenőrzik majd kollégáink, mert a tapasztalat az, hogy egyre több itt is a szabálytalanság. Hogy mást ne említsek, este csak telephelyen parkolhatnak ezek a járművek. Most tavasszal jutottak el a lakótelepre a munkatársaink, ennek az eredménye volt a büntetések kiszabása, de nem tehetnek mást, nekik a törvény előírja, hogy kötelességük szankcionálni a szabálytalanságot, nem mérlegelhetnek” – mondta el az iroda vezetője Arra kérdésre, hogy esetleg valamifajta figyelmeztetésre, figyelemfelhívásra van-e mód, ha egy ilyen évtizedek óta fennálló, berögzült, ámde szabálytalan szokásjogot kell megszüntetni, a szakember úgy felelt, hogy nem nagyon. „Olyan sok a szabálytalanság, a szabálysértés szerte a városban, hogy az iroda kapacitása nem teszi lehetővé, hogy végigellenőrizzenek mindent először, figyelmeztessenek, és csak azután büntessenek” – hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.