Sport

Úszás: Hosszú Katinka aranyérmes 200 vegyesen, Cseh nem jutott döntőbe (FRISSÍTVE)

Úszás: Hosszú Katinka aranyérmes 200 vegyesen, Cseh nem jutott döntőbe (FRISSÍTVE)

2013. július 29., hétfő
Úszás: Hosszú Katinka aranyérmes 200 vegyesen, Cseh nem jutott döntőbe (FRISSÍTVE)
Hosszú Katinka

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 200 méter vegyesen hétfőn a barcelonai vizes világbajnokság úszóversenyeinek második napján. Jakabos Zsuzsanna a hatodik helyen zárta a finálét.

A 24 éves Hosszú végig magabiztosan versenyzett, és hatalmas fölénnyel, 2:07.92 perces idővel diadalmaskodott, Jakabos 2:10.95 perccel csapott célba. Hosszú Katinka - aki tavaly a debreceni Európa-bajnokságon is aranyérmes volt ebben a számban - már a pillangót követően nagy előnyre tett szert, ekkor még világcsúcs-részidőn belül is volt, a hát után már közel egy másodperces előnnyel fordulhatott, és a mellúszás alatt sem tudták megszorongatni. Gyorson már másfél testhosszal haladt a mezőny előtt, így győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben. Jakabos Zsuzsanna sokáig harcban volt a dobogóért, a végére azonban elfáradt. A szám címvédője és olimpiai bajnoka, a kínai Je Si-ven csak negyedik lett. Hosszú Katinka a magyar úszósport 21. világbajnoki címét szerezte, az aranyérmet a nemzetközi szövetség (FINA) alelnökének múlt pénteken megválasztott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke adta át neki.

Eredmények:

nők, 200 m vegyes, világbajnok: HOSSZÚ KATINKA 2:07.92 perc 2. Alicia Coutts (Ausztrália) 2:09.39 3. Mirela Belmonte Garcia (Spanyolország) 2:09.45 ...6. JAKABOS ZSUZSANNA 2:10.95

Cseh László

Cseh László nem jutott a fináléba 100 méter háton a barcelonai vizes világbajnokság úszóversenyeinek második napján. A hétfő esti program elődöntőjében a 27 éves olimpiai ezüstérmes, világbajnok és többszörös Eb-győztes magyar versenyző négy századdal jobb időt ért el, mint a délelőtti előfutamban, de 54.00 másodperces teljesítménye csak a futam hetedik, az összetett 13. helyéhez volt elég. "Ez az úszás olyan semmilyen volt, nem kerültem 54 másodpercen belülre. (...) Sokkal jobban kellett volna mennem, nem tudom, miért nem sikerült, pedig bírtam erővel. A forduló is rendben volt, de lassan kezdtem, túlságosan is lassan" - nyilatkozta az MTI-nek a versenyző. Cseh a 2005-ös montreali világbajnokságon bronz-, a 2004-es madridi Európa-bajnokságon pedig aranyérmet szerzett ezen a távon.

Korábban:

Mindhárom magyar remekelt a barcelonai vizes vb úszóprogramjának hétfői selejtezőiben: Hosszú Katinka parádés országos csúccsal rukkolt ki 100 méter háton, a férfiak hasonló számában Cseh László a nyolcadik idővel került be a legjobb 16-ot felvonultató esti elődöntőbe, míg a női medencés maratonin, vagyis 1500 gyorson Kapás Boglárka - akárcsak 400-on - nagy magyar rekordddal biztosította helyét a keddi döntőben.

hosszukatinka_mti_ka

A világ- és Európa-bajnok

Hosszú

a számára tulajdonképpen ismeretlen területnek számító versenyszámban - mivel háton még soha nem indult világviadalon - az április 25-én, Dublinban, az ír nemzetközi bajnokságon elért 1:00.24 perces magyar rekordját javította meg jelentősen a matinés próbán, 59.40 másodperccel csapva a célba. Teljesítménye a teljes mezőnyben a második legjobb volt, ezzel együtt nem indul el a szám elődöntőjében. "Ha a 200 vegyes döntője után lenne, akkor vállalnám, de mivel előtte rendezik, nem kockáztatok" - nyilatkozta az MTI-nek a selejtezőt követően.

csehlaszlo_mti_ka

Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és többszörös Eb-győztes

Cseh László

100 méter háton mutatkozott be a katalán fővárosban, biztató alakítással. "Idén alig úsztam ezen a távon, s bár 54 másodpercen belüli időt terveztem, az 54.06 sem rossz, s kezdetnek, a világbajnoki ráhangolódásnak teljesen megfelelt" - mondta. "A délelőtti úszásom a nyolcadik pozíciót érte, este igyekszem még jobban úszni, hogy döntős legyek."

kapasboglarka_mti_ka

A Barcelonában a vasárnapi nyitányon 400 m gyorson vb-ötödik

Kapás Boglárka

, akinek a 800-as táv az igazi erőssége, hétfőn 1500 m gyorson szállt medencébe, s úszott ismét kiválóan, igazi csattanóval zárva le a piros-fehér-zöld színek képviselőinek hétfői selejtezős sorozatát. A nyitónaphoz hasonlatosan a másfél kilométeres számban is országos csúcsot produkált, s az ötödik idővel jutott be a kedd esti fináléba. A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok korábbi egyéni legjobbját csaknem 13 (!) másodperccel megjavítva 16:02.58-ra módosította az előző honi rekordot, amelyet 16:10.04-gyel

Risztov Éva

tartott a tavalyi debreceni Eb, napra pontosan május 26-a óta. "Ahhoz képest, hogy a fő számom a 800, a 400 után 1500-on is nagyon jól ment az úszás, és már a második országos csúcsomat értem el. Remélem, a holnapi döntő is jól sikerül... - nyilatkozta Kapás. A hétfő esti programban Cseh a 100 hát elődöntőjében lesz érdekelt, míg Hosszú Katinka és

Jakabos Zsuzsanna

a 200 méter vegyes fináléjában úszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.