Sport

Universiade: döntős női pólósok, birkózó és kajak-kenu érmek + FOTÓK

Universiade: döntős női pólósok, birkózó és kajak-kenu érmek + FOTÓK

2013. július 14., vasárnap
Universiade: döntős női pólósok, birkózó és kajak-kenu érmek + FOTÓK
petrovics_csaszar_universiade_mefs_mk

A kajak-kenusok egy arany- és két bronz-, Barka Emese birkózó pedig egy további bronzéremmel gyarapították a magyar éremkollekciót vasárnap Kazanyban. A női vízilabdázók bejutottak a torna döntőjébe.

A 200-on Universiade-bajnok Biczó Bence valamint Gercsák Tamás nem jutott a középfutamba 100 m pillangóúszásban. A sakkozóknál, délelőtt Dudás Eszter kikapott vietnami ellenfelétől, majd 1-0-ra legyőzte az izraeli Palerót. A rapid U12-es Európa-bajnokságon második Dudás Eszternek még egy partit játszik hétfőn, az utolsót és befejezi a tornát. A Corvinus Egyetem hallgatójának 8-ból 4 győzelme van, azaz 4 pontja. Ritmikus gimnasztikában (karika, labda) a junior Eb-n 8. Soós Viktória Kazanyban a 30. lett.

Döntőben a női vízilabda-válogatott!

Kiváló kezdés után ugyan a feljavuló kanadai kapusteljesítmény ugyan megtorpantotta a Kelemen Attila vezette, szegedi és szentesi vízilabdázókkal is felálló magyar női vízilabda Universiade-válogatottat, amely azonban végül 7-6-os győzelmével bejutott a torna fináléjába. A mieink elődöntős ellenfele, Kanada az A-csoportból a második helyen jutott tovább az oroszok mögött, a negyeddöntőben Franciaországot (9-8) búcsúztatták. Magyarország 2 győzelemmel és 1 döntetlennel az első lett a B-jelű kvartettben, a negyeddöntőben Japánra mértek nagy verést (16-5). Fantasztikusan indult a találkozó. Az első percekben rögtön 2 gólos vezetésre tett szert Kelemen Attila csapata a magyar egyetemi csapat zászlóvivőjének, Csabai Dórának és Kisteleki Hannának köszönhetően. 44 másodperccel az első negyed vége előtt Csabai duplázott, majd 2 másodperccel a negyed vége előtt a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem játékosa, Dalmády Petra ötméteresével 4-0-s magabiztos magyar előnnyel zárult az első játékrész. A második negyedben szépítettek a kanadaiak McKee révén (1-4), majd Kisteleki lágy ejtése állította vissza a négygólos differenciát (1-5). Újabb gólváltás - az észak-amerikaiaknál Sohi, a mieinknél Csabai talált be - után 6-2-es magyar vezetést mutatott a kazanyi uszoda eredményjelzője a szünetben. A harmadik negyedben McKee és Fournier góljaival kapaszkodtak a kanadaiak (4-6). Ám Somhegyi Noémi folytatva sorozatát ezen a meccsen is betalált (4-7), hogy megnyugodjanak a magyar drukkerek, többek között a helyszínen szurkoló, hétfőn az olaszokkal elődöntőző férfi vízilabda- valamint a hétfő reggel a 7. helyért pályára lépő női kosárlabdacsapata tagjai. A zárónegyedre mégis csak kettőre olvadt amagyar előny, miután Robinson bevette a találkozón 72,2%-os hatékonysággal védő Gangl Edina kapuját. Az utolsó negyedben hihetetlen izgalmak közepette igyekezett tartani előnyét a magyar csapat, a kanadai cserekapuson, a 87,5%-kal védő Wrighton nem lehetett kifogni, ám Gangl is állta a rohamokat. Az ellenfél ugyan a végén egyszer még betalált, de ez csak szépségtapasz lett a 7-6-os magyar diadalon, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a női válogatott döntőt játszhat kedden, magyar idő szerint 17.45-től, a másik ágon az olaszokat magabiztosan, 14-7-re verő házigazda oroszok ellen. "Jó és fegyelmezett védekezés, a második negyed után picit visszaestünk góllövésben. Nem hiszem, hogy magyarázkodnom kell. Döntőbe jutottunk. Az oroszok a felnőtt vb-csapatukkal állnak ki. Mi nem félünk, féljenek ők. Magyarország az aranyéremért játszik a döntőben. Remélem, kellemetlen helyzetbe juttatjuk őket. A lányok nagyon elszántak!" – nyilatkozta Kelemen Attila szövetségi kapitány.

27. nyári Universiade női vízilabdatorna, elődöntő:

Kanada - Magyarország 6-7 (0-4, 2-2, 3-1, 1-0) A magyar kezdőcsapat: Gangl – Csabai, Kisteleki, Gémes, Dalmády Sz., Hevesi, Somhegyi. Magyar gólszerzők: Csabai 3, Kisteleki 2, Dalmády P., Somhegyi

Barka Emese az 59 kilósok között bronzérmes

Birkózásban, az 59 kg-sok mezőnyében a Semmelweis Egyetem hallgatója, a felnőttek között kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Barka Emese az első mérkőzésen 3-1-re legyőzte az ukrán Omelcsenkót, néhány perccel később a negyeddöntőben pedig szintén 3-1-re, nagy magabiztossággal a kínai Suolangot is. Következett az amerikai Allison Ragan a négy között, itt 3-1-es vereség lett a vége, ám a 3. helyért vívott párharcban javított a Vasas versenyzője: a japán Ayaka Itót győzte le 3-1-re, s ezzel újabb bronzéremmel - szám szerint a nyolcadikkal - gyarapította az immár 12 darabos kazanyi magyar éremkollekciót. A magyar birkózónő eredményét kiemeli az a tény is, hogy az 59 kilósok súlycsoportjában elindult többek között az idén Tbilisziben Európa-bajnoki ezüstérmes orosz Zsargalma Tcirenova, és az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok azeri Julija Ratkevics is. Az 59 kg-osok mezőnyében, női birkózásban, a Semmelweis Egyetem hallgatója, Barka Emese július 15-én, hétfőn délben érkezik Oroszországból Ferihegyre (2B), a 2011-es Universiade bronzérmesével, Sleisz Gabriellával, aki a tavalyi egyetemi vb-n 3. volt. "55 kg a kategóriám, ebben indulok a szeptemberi budapesti világbajnokságon. Most 59 kilóban versenyeztem, ez nem az én súlyom. Úgy érzem, fel tudtam pörögni a mérkőzésekre a rendkívül erős mezőnyben. Sorsdöntő hibákat vétettem az amerikai ellen az elődöntőben, sajnos már nem volt idő korrigálni. Nyerhettem volna ellene is. Nagy élmény volt az Universiade, nem gondoltam volna, hogy ilyen" - nyilatkozta a

www.egyetemisport.hu

-nak a kétszeres Eb-bronzérmes Barka Emese.

Hüttner Csaba és a magyar sportdiplomácia aranyérmes

Vasárnap délelőtt a Tóth Attila Tas, Schenk Áron, Kovács László, Császár Gergely kajak-négyes bronzérmet szerzett 1000 méteren, holtversenyben a fehéroroszokkal. A célfotó alapján mindkét hajó harmadik 3:12:184-es időeredménnyel. Az első helyen férfi K-4-ben Oroszország végzett 3:08.558-al. A verseny után az eredményjelző a Miadzvedzeu, Tszuranau, Jurenia, Litvincsuk összeállítású fehérorosz férfi kajak négyest hozta ki harmadiknak, a mieinket pedig negyediknek. Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenusok csapatvezetője jelezte a fehérorosz vezetőbírónak, hogy a célfotó és a videó alapján nincs különbség a fehérorosz és a magyar hajó között, mindkét egységek a dobogó harmadik fokán a helye. „Odarohantam a bíróhoz, megnéztük a felvételeket, elmondtam neki azt is, hogy a szabályzat alapján nem mérnek ötezredes differenciát – mert ennyi volt a két hajó között. Így lettünk kajak-négyesben bronzérmesek. Egyébként az 1 arany- és 2 bronzérem fantasztikus teljesítmény ettől a magyar csapattól, hiszen világszínvonalú a kazanyi mezőny, nem várt erősségű. Kiss Tamás döntőjében londoni finalisták indultak, a párosoknál Eb-dobogósok, a négyeseknél pedig szintén olimpikonok és vb-érmesek” – nyilatkozta a www.egyetemisport.hu-nak Hüttner Csaba, versenyzőként világ- és Európa-bajnok kenus.

Bronzérmek kettesben és négyesben

A Petrovics Máté, Császár Gergely kajak kettes bronzérmes lett férfi 1000 méteren Kazanyban, 3:31.559-es időeredménnyel. A magyar hajó egy hajszállal maradt le az ezüstéremről. A második Jurcsenko, Pogreban orosz hajó ideje 3:31.537. Az első helyen a Szandrach, Kujawski duó végzett Lengyelországból (3:28.473). Császár Gergely a Szegedi Tudományegyetem, míg a szegedi Petrovics Máté a Szent István Egyetem hallgatója. Minkét kajakozó edzője Csamangó Attila, az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE trénere. Az ugyancsak szegedi Tóth Attila Tas, valamint Schenk Áron, és az SZTE-n tanuló Kovács László és Császár Gergely alkotta kajak-négyes szintén bronzérmes 1000 méteren, holtversenyben a fehéroroszokkal. A célfotó alapján mindkét hajó harmadik 3:12:184-es időeredménnyel. Az első helyen férfi K-4-ben Oroszország végzett 3:08.558-al. Az Óbudai Egyetem hallgatója, Schenk Áron K-1-ben, 1000 méteren az ötödik lett 3:55.699-el. Aranyérmes a portugál Fernado Pimenta 3:48.135-el.
toth-schenk-kovacs-csaszar_universiade_mefs_mk
A Magyar Egyetemi Csapat eddig összesen 11 érmet nyert Kazanyban. Vasárnap 1 magyar arany- és 2 bronzérem születetett a kajak-kenu versenyeken.

A kenus Kiss Tamás aranyérmes

Kiss Tamás C-1 1000 méteren aranyérmes lett Kazanyban. A kenus ezzel megszerezte a magyar egyetemi csapat 3. aranyérmét, amely egyben a 9. medália. Kiss Tamás időeredménye 4:10.837 lett, megelőzve a második a kazah Jemeljanovot (4:11.515) és a harmadik helyen befutó orosz Stokalovot (4:12.668). "Nagyon hullámzott a víz, fújt a szél, picit zavaró volt, de most már nem érdekel, hiszen nyertem! Erőből kenuztam. Nyomtam, ahogy bírtam. 500 méternél robbantottam és átvettem a vezetést. 800-nál kinéztem, láttam, nincs senki, megnyugodtam. Ebben a mezőnyben is versenyeztek olimpikonok. Örülök az Universiade győzelemnek!" – nyilatkozta Kiss Tamás.
kisstamas_universiade_mefs_mk
"Minden a tervek szerint alakul. A sportolók hozzák azokat a szinteket, eredményeket, amiket korábban egyeztettünk edzőikkel és a szövetségekkel. A kazanyi körülmények tökéletesek. Minden adott, hogy egy eredményes Universiadét zárjunk majd jövő héten szerdán. Gratulálok az eddigi kilenc érmesnek és a pontszerzőknek!" – mondta Freyer Tamás csapatvezető, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alelnöke. Az ötkarikás bronzérmes Kiss Tamás az Óbudai Egyetem hallgatója. Pekingben C-2 1000 méteren aranyéremmel felérő bronzérmet nyert Kozmann Györggyel. Kiss Tamás, a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György váratlan halála után, közvetlenül az olimpia előtt csatlakozott Kozmann Györgyhöz, 2008-ban. A 2012-es egyetemi vb-n aranyérmes lett, épp a 2013-as Universiade helyszínén, a Tatár Köztársaság fővárosában, Kazanyban.

A 27. nyári Universiade magyar érdekeltségű vasárnapi programja

Reggel 8 órától zajlanak a kajak-kenu döntők a férfiaknál (K-1 1000 m: Schenk Áron; C-1 1000 m: Kiss Tamás; K-2 1000 m: Petrovics, Császár kettős; K-4 1000 m: Tóth, Schenk, Kovács, Császár négyes), sakkban Dudás Eszter előbb 8 órakor, majd 14 órakor ül táblához, birkózásban a nők 59 kg-os mezőnyében Barka Emese lép szőnyegre 11 órától, ritmikus gimnasztikában Soós Viktória 14 órától versenyez, úszásban 100 méter pillangón Gercsák Tamás és Biczó Bence érdekelt, végül este, 18 órától a magyar női vízilabda-válogatott Kanadával vívja a torna elődöntőjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.