Gazdaság

Túlméretezték a bérkompenzáció tízmilliárdos keretét

Túlméretezték a bérkompenzáció tízmilliárdos keretét

2013. július 5., péntek
Túlméretezték a bérkompenzáció tízmilliárdos keretét

Az előzetes várakozásokkal szemben nagyon kevés munkaadó igényelte a kormány minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez adott támogatását - írja a Napi Gazdaság pénteki számában.

Az idei első félévre igényelhető támogatást május 31-ig összesen 3909 vállalkozás kérte - válaszolta a Napi Gazdaság érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Szám szerint a legtöbb, 346 kérelem Bács-Kiskun megyéből érkezett. Összesen 58,8 ezer dolgozó béremeléséhez igényeltek mintegy 2,038 milliárd forintot a rendelkezésre álló 10 milliárdos keretből. A támogatásról szóló, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán belüli alkudozások során egyébként a munkáltatók arra hivatkozva kérték a kompenzációt, hogy a statisztikák szerint több mint 600 ezer minimálbéres dolgozót foglalkoztatnak jelenleg Magyarországon, ezért a leginkább élőmunkaerő-igényes 11 ágazatban a gazdasági válság miatt túlságosan is nagy terhet jelent az emelés mértéke - olvasható a gazdasági napilapban. Egyelőre még nem tudjuk, hogy mi okozta a vártnál kisebb támogatásigénylést, de az biztos, hogy a de minimis korlát hatását nem lehetett objektíven megbecsülni - mondta a Napi Gazdaságnak Zs. Szőke Zsolt, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.