Közélet

Tőkés: Erdélyben eljött a cselekvés ideje

Tőkés: Erdélyben eljött a cselekvés ideje

2013. július 27., szombat
Tőkés: Erdélyben eljött a cselekvés ideje

A halogatás politikája ellen szólt, és cselekvésre szólította fel a Bálványosi Nyári Szabadegyetem hallgatóságát Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szombaton a rendezvény zárónapján tartott előadásában.

Tőkés László

elmondta, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az EMNT július 20-án megtartott autonómiapárti, a régióátalakítást elutasító tüntetéseit sokan arra hivatkozva utasították el, hogy nem jött el ezeknek az ideje. Hozzátette, egyesek 23 éve halogatják a cselekvést, és "nem restek bojkottálni azok fellépését, akik azt merik mondani, hogy itt az idő, most vagy soha". "Ez a játék időre megy. Ha nem akkor cselekszünk, amikor időnk van, akkor végzetes és helyrehozhatatlan mulasztást követünk el, amelynek nemcsak mi, hanem a gyermekeink, az unokáink is meg fogják inni a levét" - jelentette ki Tőkés László. Hozzátette, "aki időt nyer, életet nyer". Az EMNT elnöke felidézte, hogy a két világháború közötti idő elég volt "a csonka, száz sebből vérző Magyarország" újraépítésére. "Nekünk demokrácia idejében sem volt elég a 23 év" - tette hozzá, megjegyezve, hogy nagy szüksége van a közösségnek az idő- és erőtartalékokra. "A lét a tét", cselekednünk kell, amíg időnk van - fogalmazott Tőkés, és megjegyezte, gyáva népnek nincs hazája, de még autonómiája sincs. A politikus "nacionálkommunista restaurációs törekvésként" mutatta be a régióátalakítás bukaresti tervét. Tőkés László emlékeztetett arra, hogy Románia területi átszervezései a módszeres románosítási politika eszközei voltak. Példaként említette az erdélyi német ajkú szász és sváb közösséget, mely 800 ezres közösségből 36 ezresre apadt, és a romániai zsidóságot, mely a második világháború után is 139 ezres közösség volt, és mára csak pár ezressé zsugorodott. "Nem akarunk a zsidók, a szászok és a svábok sorsára jutni" - nyomatékosította az EMNT elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.