Közélet

Több mint 830 millió forint pályázati támogatás társasházak energetikai felújításához

Több mint 830 millió forint pályázati támogatás társasházak energetikai felújításához

2013. július 23., kedd
Több mint 830 millió forint pályázati támogatás társasházak energetikai felújításához

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítása, fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából lakossági pályázatot hirdet 2013. augusztus 15-től. Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramban költségvetési forrásból rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 834,2 millió forint.

A pályázaton az 1971 előtt, hagyományos technológiával, égetett tégla falazattal készült, legalább 20 lakásos társasházak vehetnek részt. E kör számára most először indul állami forrásból támogatott, energetikai beruházásokra ösztönző kiírás. A pályázat keretében utólagos finanszírozással vehető igénybe támogatás a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, az épületek nyári hővédelmének javítása árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, az épületgépészeti felújítás, az elektromos korszerűsítés és a megújuló energiafelhasználás növelése (pl. napkollektor, hőszivattyú stb.) céljából. A kiírás komplex felújítások megvalósítására ösztönöz, a támogatás mértéke és intenzitása az energetikai jellemzőket javító elemek komplexitásának függvényében lakásonként maximum 750-900 ezer forint, illetve 50-60 százalék között változik. Az egy társasház által igénybe vehető támogatás teljes összege nem haladhatja meg a 60 millió forintot. A beruházás megvalósításának költségén túl támogathatóak az energetikai szakértői, tervezői és szakhatósági díjak is a kivitelezési költségek maximum 7 százalékáig. Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogram e lakóépületek felújításához, az energiafogyasztás és a rezsiterhek csökkentéséhez nyújt támogatást a magyar családoknak, továbbá a támogatási keret mintegy 1,7 milliárd forint megrendelés-állományt jelent az építőiparnak. Mindezen felül a beruházások mérséklik Magyarország energiaimport-függőségét és a széndioxid-kibocsátást. A Széchenyi Programiroda munkatársai minden lehetséges segítséget megadnak a pályázattal kapcsolatos bővebb tájékoztatás, illetve annak elkészítésével kapcsolatban. Jelen pályázati kiírás koordinátora

Molnár Sándorné

, aki telefonon és személyesen is áll az ügyfelek rendelkezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.