Közélet

Tízezerrel több megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak

Tízezerrel több megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak

2013. július 16., kedd
Tízezerrel több megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak

Tízezerrel több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak Magyarországon a kormányváltás óta - mondta Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár az országos rendezvénnyé vált Segítő vásár második állomásán, Balatonfüreden kedden tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár szerint a siker elsődleges oka, hogy a cégeknek nyújtott támogatási rendszert megújították, így az egyszerű, világos és átlátható lett. Az országban 320 ilyen szervezet van, és ugyanazt a támogatást kapják mindenhol. A második ok a tavaly bevezetett rehabilitációs kártya, a harmadik pedig a szociális foglalkoztató intézmény, ahol lehetőség van arra, hogy intézményen belül foglalkoztassanak fogyatékkal élő embereket - sorolta. A sikerhez hozzájárult a piac bővülése is, egyre többen vásárolják a megváltozott munkaképességűek által készített termékeket mondta. Emlékeztetett arra, hogy a segítő vásárlás védjegyének használatára 20 cég regisztráltatta magát. Az államtitkár a Segítő vásárra zöldségeket hozott a Heves megyei Karácsondról, ahol többhektáros területen gazdálkodnak együtt egészségesek és autisták. A három állami támogatási forma közül a tavaly bevezetett rehabilitációs kártyáról Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, a kedvezmény olyan cégekre vonatkozik, amelyek kisebb létszámban alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket. Nekik a munkabér után fizetendő szociális hozzájárulási adót nem kell megfizetniük. Tavaly óta így már több mint 18 ezer ember után 4800 cég veszi igénybe ezt a kedvezményt - tette hozzá.

Végh Katalin

a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: a Segítő Vásár 2010-óta létezik, eleinte évente egyszer, Budapesten, karácsonykor mutatták be a megváltozott munkaképességű emberek által készített termékeket; idén országossá nőtte ki magát, és hat vidéki állomáshelyen mutatkozik be, olyan helyeken, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Az ezeken a munkahelyeken dolgozók képesek olyan jó minőségű terméket előállítani, amelyekre kereslet is van - hangsúlyozta. Fontosnak nevezte a rendezvénysorozatot, amellyel felhívják a figyelmet a termékekre, és állandó kapcsolat alakulhat ki az előállítók és fogyasztók között. Az első Segítő vásár idén Debrecenben volt, és a sorozat Budapesten fejeződik be karácsonykor.

Bóka István

(Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy városukban is vannak olyan szervezetek, amelyek megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, így naponta szembesül a problémáikkal, például azzal, hogy nekik is kemény piaci versenyben kell helytállniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.