Egyetem

Szociálishelyzet-függő az ingyenes bérlet az SZTE-n

Szociálishelyzet-függő az ingyenes bérlet az SZTE-n

2013. július 20., szombat
Szociálishelyzet-függő az ingyenes bérlet az SZTE-n
SZS20130517_berletugy_001

Nem jár tovább alanyi jogon az ingyenes bérlet a Szegedi Tudományegyetemen. Varga Tamás Ottót, az SZTE EHÖK juttatási és térítési referensét arról faggattuk, milyen bírálati szempontok alapján juthat valaki bérlethez, és milyen sorsra jut a szociális ösztöndíj.

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa július 15-én elfogadta a "Hallgatóknak nyújtandó helyi utazási támogatási szabályzatot", ennek értelmében a 2013/2014-es tanév második félévétől az államilag támogatott hallgatók általános szociális helyzetfelmérés alapján pályázhatnak ingyenes helyi utazásra jogosító bérletre. A dokumentumot azonban csak a pályázók 90 százaléka nyerheti el. Akik korábban sem éltek az utazási kedvezménnyel, azokat nem lehet pályázásra kötelezni, ezért nem vesznek részt a számításokban. Az igénylők 10 százaléka így mindenképpen rosszul jár, már csak az a kérdés, ez hogy hány főt érint majd.

Pályáztatás a hallgatók között

A szociális helyzetfelmérés útján történő igényléseket az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (SZTE EHÖK) bírálóbizottsága 10-15 fővel vizsgálja majd a tavaszi félévétől. A pályázóknak az ETR MODULO rendszerben egy úgynevezett általános helyzetfelérő adatlapot kell kitölteniük, ahová személyes okmányok fénymásolatát és jövedelmi adatokat tölthetnek fel. A beadási időszaknak még nincsen dátuma, de minden érintett egyetemistát időben értesítenek. A bírálás 200 pontos rendszerben működik: 100 pont függ a jövedelemtől, 80 független a jövedelemtől, valamint maximum 20 pontot lehet kapni szubjektív szempontok alapján, amit az adott bíráló állapít meg.

Varga Tamás Ottó

viszont mindenkit szeretne megnyugtatni arról, hogy az EHÖK-öt szigorú szabályozás kötelezi a pluszpontok ügyében.

10 százalék mindenképp rosszul jár

Az SZTE EHÖK juttatási és térítési referensének nincsenek kétségei a felől, hogy a leginkább rászoruló hallgatók beleesnek a 90 százalékba. Mint mondta, évek óta foglalkozik az egyetemi szociális helyzetfelméréssel, így pontosan tudja, hogy a pályázók 15-20 százaléka nagyon nehéz anyagi körülmények közül jön. Akik kevésbé vagy egyáltalán nincsenek rászorulva az ingyenes utazási kedvezményre, nagy valószínűséggel beleesnek a 10 százalékos kalapba. Az államilag finanszírozott diákoknak jóval több, mint 10 százaléka már korábban sem élt az ingyen bérlettel - tájékoztatta portálunkat

Fekete Csaba

, az SZTE Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetője. Azonban ha ők nem nyújtják be a felmérési lapot, a ténylegesen rászorulók számából faragnak.

Magasabb összeg jut szociális ösztöndíjra?

A hallgatói normatíva összege már öt éve stagnál, a bérlet ára viszont növekszik. Ebből a 11 900 forintból kell kigazdálkodnia az egyetemnek az évről évre dráguló helyi járatos bérletek árát, valamint a rendszeres szociális ösztöndíj összegét. Varga Tamás Ottó úgy nyilatkozott, a reformmal csökkenni fognak a helyzetfelmérés útján megállapított szociális ösztöndíj ponthatárai. Ezek után több hallgatónak tudnak fizetni, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a már meglévő összegek emelkednek majd.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.