Közélet

Szíjgyártás mesterfokon + FOTÓK

Szíjgyártás mesterfokon + FOTÓK

2013. július 25., csütörtök
Szíjgyártás mesterfokon + FOTÓK
loszerszam_02

Szinte az egész világról volt már megrendelője – Gyifkó Gyula kisteleki szíjgyártó számos kitüntetése mellé tavaly az Év Mestere díjat is átvehette. Augusztus elejétől munkáiból egy válogatás a Somogyi-könyvtárban is látható lesz.

„Ebben a szakmában nem sok újat lehet alkotni, inkább az a lényege, hogy a régi, több százéves hagyományt ápoljuk” – mondta el portálunknak

Gyifkó Gyula

aranykoszorús szíjgyártómester, népi iparművész, a népművészet mestere, Kistelek díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja. Családja mintegy kétszáz éve űzi a mesterséget. Mind egyszerűbb, „igára” való szerszámokat, mind díszesebb darabokat készítenek. Előbbieket régen főként a parasztság használta szántáshoz-vetéshez, de már akkor is voltak díszesebb, drágább szerszámok is, amivel vásárra, vagy éppen lakodalmakba jártak. Az uraságok természetesen szintén a míves, magyar sallangos lószerszámokat készíttették maguknak, ma a fogathajtók használják ezeket – meséli a mester. A bőrt kikészítve vásárolják, miután a pécsi bőrgyár megszűnt, már csak Simontornya lehet forrás, de zömében angol és olasz alapanyaggal dolgoznak. Natúr, fehér, konyakszín, barna vagy fekete is lehet a bőr, általában 4-5 milliméter vastagságúak – tudtuk meg Gyifkó Gyulától. Azt is elárulta, a fiával együtt 4-5 tanulója volt, és közülük egy maradt meg a szakmában. Meg persze a fia, aki immár 25 éve önállóan dolgozik, ezzel továbbvive édesapja munkáját, aki 53 évig munkálkodott iparosként, és ma is pár órát dolgozik még a műhelyben.

A mester kérdésünkre arról is beszélt, a mai világban persze már nem úgy lehet megélni ebből a szakmából, mint régen, nincs akkora kereslet, de a minőséggel most is meg lehet fogni a munkát. Hogy ez egyben tartósságot is jelent-e, a mester egyértelműen bólint: ha rendeltetésszerűen használják a bőrszerszámokat, több is, mint örök élet! A mester keze minden munkáját szereti, főként mégis azok állnak közel hozzá, amelyek mutatósak. Műhelyében készült egy különösen nagy becsben tartott lószerszám is, ettől – mint mondta – nem válik meg. Egyszer 2 millió forintot ígértek érte. „Többet ér, de nem eladó” – így a mester. A szíjak, lószerszámok és sallangok egyébként időigényes elfoglaltságot jelentenek. Egy egyszerűbb igás lószerszám 40-50 óra alatt készül el. Tovább növeli az időt például, hogy a parádés szerszámoknál az istrángokat kézzel kell megvarrni, a fonott (illetve fűzött) sallangok pedig akár 50 szálasok is lehetnek. Gyifkó Gyula szinte az egész világról kapott már megrendelést, többek között Ausztráliából, Japánból, Amerikából és Izlandról is, egyedül Dél-Amerikában nincsenek még Gyifkó-lószerszámok, de az angol királyi udvarból is kapott már felkérést. A díszes remekműveket augusztus 1-jétől a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában tekinthetik meg az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.