Közélet

Száguldó versenyautók és száguldó Gigabitek a Hungaroringen

Száguldó versenyautók és száguldó Gigabitek a Hungaroringen

2013. július 19., péntek
Száguldó versenyautók és száguldó Gigabitek a Hungaroringen

Formula-1: csúcstechnika a pályán és a telekommunikációban

David_McGowan

Az Invitel már több, mint 10 éve kiemelt kommunikációs partnere a Hungaroring Sport Zrt-nek. A szolgáltató kommunikációs hálózatát a Formula-1 verseny teszi leginkább próbára minden évben. Az Invitel számos, innovatív technológián alapuló szolgáltatást nyújt a hazai GP nemzetközi mezőnyének. „A Formula-1-es versenypályák, minden országban a csúcstechnológiát, a legmagasabb elvárásokat jelentik. Az informatikában és a telekommunikációs technológiában lényegében nincs különbség, legyen a futam az USA-ban, Japánban vagy Magyarországon. Büszke vagyok arra, hogy az Invitel egy olyan vállalat, amely képes ennek a kihívásnak megfelelni, és felvenni a versenyt e téren a világ legismertebb szolgáltatóival is” – mondta el David McGowan az Invitel vezérigazgatója.

Hungaroring 1986: 25 telexet és 4 távírót kért a száguldó cirkusz

Az Invitel, bár még más néven, a jogelőd vállalat színeiben tulajdonképpen már az első Formula-1-es futamon is jelen volt a pályán. 1986-ban, ma már szinte felfoghatatlanul egyszerű technikát, telexgépeket és huzalos képtávíró berendezéseket biztosított a csapatoknak, újságíróknak a versenyhez. Ma már más a helyzet: a legmodernebb informatikai megoldásokra, és hatalmas sávszélességre van szükség. A telekommunikáció és az informatika rohamtempóban fejlődik, a nemzetközi közönség, a csapatok és a média igényeit kizárólag folyamatos fejlesztésekkel, állandó megújulással tudja kielégíteni az Invitel.

1000-szer gyorsabb internet, mint 2000-ben

A technika fejlődésének szemléltetése szinte lehetetlen. A 2000-ben tartott versenyen 50 Mbit/s sávszélesség is képes volt kiszolgálni a pályát. Jelenleg a bő tíz évvel ezelőtti tempónak kétszázszorosával, 10 Gbit/s sebességgel száguldanak az adatok az Invitel hálózatán. Sőt, ha szükség lesz rá, a sávszélesség további növelésével akár ezerszer is gyorsabb lehet a hálózat, mint a 2000-es versenyen volt.

24 órás szolgálat az Invitel istállóban

A verseny hétvégéjén több, mint harminc Inviteles szakemberből álló csapat dolgozik majd a helyszínen, az „Invitel-istállóban”, hogy az info- és telekommunikációs hálózat tökéletesen működjön. A szakértők 24 órás szolgálatban vannak mindaddig, amíg az utolsó kamionok el nem hagyják a boxutcát. A Hungaroring területén több, mint 25 kilométeres kábelhálózattal dolgozik az Invitel.

A világsztárok értékelik a professzinonális munkát

A pálya mellett töltött évek alatt számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a professzionális technika és a kiemelkedő szakmai tudás mellett sajátos profi szemléletre is szükség van: gyors és proaktív hozzáállásra. A világ élvonalában dolgozó sportolók, vezetők, újságírók értékelik a professzionális munkát. A feladat komplexitását jelzi, hogy a magas szintű rendelkezésre állás mellett több olyan eset is előfordult már, amikor rögtönzött IT segítségre volt szükség. Néhány évvel ezelőtt például a versenysorozat egyik legismertebb arcának elromlott laptopját kellett rohamtempóban megjavítani a helyszínen, miközben zajlott a verseny. Arra is akadt példa, hogy extrém időjárási körülményekkel kellett megküzdeni. (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.