Sport

Sakk: Lékó maradt az egyetlen veretlen a pekingi GP-n (FRISSÍTVE!)

Sakk: Lékó maradt az egyetlen veretlen a pekingi GP-n (FRISSÍTVE!)

2013. július 16., kedd
Sakk: Lékó maradt az egyetlen veretlen a pekingi GP-n (FRISSÍTVE!)
Lékó Péter

Lékó Péter döntetlennel zárta kedden a pekingi sakk Grand Prix-versenyt, melyen így egyedüliként maradt veretlen a mezőnyben. A szegedi nagymester elégedett az eredményével.

A torna honlapja szerint a magyar nagymester a 11. fordulóban az előtte fél ponttal álló orosz

Alekszandr Griscsuk

ellen ült asztalhoz.

Lékó

ezúttal a sötét bábukat vezette, s már a 19. lépés után remiben állapodott meg riválisával. A szegedi versenyző egy győzelemmel és tíz döntetlennel, összességében hat ponttal zárta a tornát. A GP-sorozat hat állomásból áll, a mostani az ötödik viadal. A 18 résztvevő négy-négy versenyen indul, és az összesített sorrend első két helyezettje szerepelhet majd a 2014-es világbajnokjelölti tornán.

Lékó

az első három tornáján az ötödik, a nyolcadik és a kilencedik helyen végzett.

Lékó nagyon jó eredménynek tartja a harmadik helyet

Nagyon jónak nevezte pekingi szereplését Lékó Péter, aki egyedüli veretlenként a holtversenyes harmadik helyen végzett a sakk Grand Prix-versenyen. "Az utolsó meccset egy nagyon kreatív játékossal, a torna egyes számú kiemelt versenyzőjével játszottam, aki világossal rendkívül veszélyes. Az elméleti párharcot azonban sikerült megnyernem, hiszen sötéttel értem el döntetlent" - mondta már felszabadultan a magyar nagymester a versenynek otthont adó Kínai Sakkszövetség székházában, az MTI tudósítójának. Griscsuk láthatóan bosszúsan vette tudomásul a helyzetet, már a befejező 19. lépés előtt, hiszen számára nagy tétje volt a mérkőzésnek, győzelme esetén ugyanis akár meg is nyerhette volna a tornát. Arra a megjegyzésre, hogy viszonylag hamar végeztek, Lékó közölte, ez volt Pekingben a legrövidebb mérkőzése, kevesebb, mint két órán át tartott. "Tudtam, hogy mindent meg fog tenni a győzelemért, s igyekeztem meglepni, még ha tudtam is róla, hogy mind a négy fő kezdést alkalmazza és mindegyikben nagyon otthon van. Áprilisban, az orosz bajnokságon vetettem be ellene először a Ragozin-megnyitást, s most is ezt alkalmaztam, mert bár többször játszottam, maradtak ötletek még a tarsolyomban" - fogalmazott a nagymester. Mint mondta, sikerült is olyan lépést alkalmaznia a játék során, amelyet az adott felállásban a számítógépek az első négy jó lépés között nem említenek, ám meggyőződése szerint a legjobb. Hozzátette, a kritikus állásokról 500 órányi elemzést végzett. Lékó szerint a 11 forduló legérdekesebb mérkőzését

Sahrijar Mamedgyarovval

vívta. Egy bonyolult megnyitást követően sikerült mindkettőjüknek meglepni a másikat és onnantól "ismeretlen területen" játszottak. Mamedgyarov egy kombinációt követően elnézett egy lépést, majd Lékó került időzavarba, s a végén drámai körülmények között, amikor öt másodperce maradt két lépésre, világossal be kellett érnie döntetlennel. A

Szergej Karjakin

elleni győztes meccséről Lékó azt mondta: "óriási csata volt". Amit viszont leginkább sajnál, az az amerikai

Gata Kamskyval

játszott meccs. "Csodával határos módon menekült meg" - tette hozzá mosolyogva Lékó. A magyar nagymester ezzel búcsúzik a 18 résztvevős Grand Prix-sorozat versenyeitől, mivel a hatból az előírt négyet teljesítette. Pekingben hat ponttal a holtversenyes harmadik helyen zárt - hivatalosan negyedik lett, mivel a bolgár Veszelin Topalovnak több győzelme volt -, míg az első három alkalommal az ötödik, a nyolcadik, illetve a kilencedik helyen végzett. A sorozat első két helyezettje szerepelhet majd a 2014-es világbajnokjelölti tornán. Lékó Péter augusztusban a Világkupán ül asztalhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.