Közélet

Csirkecombra vadásztak a pumák a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

Csirkecombra vadásztak a pumák a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

2013. július 21., vasárnap
Csirkecombra vadásztak a pumák a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK
SZS20130720_oroszlanok_hava_a_vadasparkban_030

Látványos nagymacskaetetéssel, fókatréninggel és pingvinrevüvel várta látogatóit szombaton a Szegedi Vadaspark. Éjjel a zseblámpára is nagy szükség volt.

A vadaspark különleges szombati programsorozattal csábította látogatókat az Oroszlánok hava alkalmából. Ez alkalommal el lehetett felejteni a szokásos nyári nyitva tartást: egészen 22 óráig bárkinek szabad volt a bejárás. Délelőtt a „nemszeretem állatoké”, a fókáké és a zsiráfoké volt a főszerep, este azonban a ragadozók vették át a terepet. Az éjszakai kalandozóknak a zseblámpájukat sem szabadott otthon hagyniuk, ugyanis 20 órakor a fókák tréningeztek, 21-22 órától pedig az oroszlánok és a jaguárok lakomáztak a sötétben.

Tréning fókamódra

Ottjártunkkor a vadaspark legkedvesebb lakói, a borjúfókák tömegével vonzották az érdeklődőket. A nyilvános tréningen

Endrédi Lajos

gyűjteményvezető és munkatársa bemutatta a közönségnek azokat a gyakorlatokat, melyekre március óta tanítják a négy fókát. A tréningnek kettős célja van, egyrészt az állatok viselkedésmintákat sajátíthatnak el, és megszokják az ember közelségét, másrészt a játékos feladatok szórakoztatják a közönséget. Arra is fény derült, a borjúfókák – ellentétben az oroszlánfókákkal – ügyetlenek a szárazföldön, de ezt a terepet is gyakorolniuk kell. Körbeforgás bot irányításával, orruk hozzáérintése a tréner kezéhez, kiugrani a partra: csak néhány a bemutatott gyakorlatok közül, melyeken keresztül a látogató könnyebben megismerheti az állatok főbb jellegzetességeit. Minden ügyesen megoldott feladat jutalma egy szelet hering volt.

Pumacserkészés

A szombat rendhagyó napnak számított a két puma számára, ugyanis a jaguárok helyett most ők részesültek csirkefinomságban. A pumapáros, Barnabás és Betti azonnal kiszagolta a fáról lógó csirkecombokat. Bár becserkészésről nem beszélhetünk, mégis érdekes látványt nyújtott, ahogyan a nagymacskák lopózva ragadták magukhoz a zsákmányt. Mikor ehhez a naphoz hasonló meleg idő van, ehhez hasonló praktikákhoz kell nyúlni, különben egész nap csak heverésznek az állatok, a látogatók pedig nem látnak belőlük semmit – fogalmazott az etetést lebonyolító gondozó. Persze nem csak látványosságnak jó, az állatoknak ilyenkor alkalmuk van szórakozni is egy kicsit.

Nyálkás-e a boa, és harap-e a csótány?

A bátrabb gyerekek kígyót és csótányt is simogathattak a vadasparki oktatóközpont tövében. Kezdetben szinte mindannyian félve nyúltak a „nemszeretem” állatokhoz, majd mikor megtapasztalták, hogy a duméril boa nem nyálkás, és a bütykös csótány sem harap, szüleiket is rávették a tapogatós mókára. A boa jól tűrte a fotózkodást is: egy-egy kép erejéig bárki felpróbálhatta nyakbavalóként.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.