Közélet

Egyedi díszítésű ruházatban harcoltak a honfoglaló magyarok + FOTÓK

Egyedi díszítésű ruházatban harcoltak a honfoglaló magyarok + FOTÓK

2013. július 4., csütörtök
Egyedi díszítésű ruházatban harcoltak a honfoglaló magyarok + FOTÓK
opusztaszer_05_gs

Mogyorósi Imre, a Keszi Hagyományőrző Íjász Egyesület törzsfője mutatta be portálunknak a honfoglalás kori magyar öltözetet és fegyvereket.

A budakeszi íjászok hasonlóan díszes ruhaneműket viseltek

az ópusztaszeri nyílzáporon,

mint annak idején honfoglaló és kalandozó őseink. A törzsfő elmondta, az övcsatoktól kezdve a harci fegyverükig minden viseletük a korabeli leletek rekonstrukciója alapján készült. „A magyarok nem egyenruhába öltöztek, mint a katonák, hanem mindenki saját maga díszítette ruháit” – ismertette

Mogyorósi

, majd hozzátette, a Lech-mezei vereség után a győztes germán katonák is csodájára jártak a díszes viseletnek. Az övcsatok, az élelem, a tegezek és a számos egyéb szerszám összesen akár 24 kilogrammot is kitettek, amit egy vándornak, valamint lovának magán kellett cipelnie. Az egyesület tagjainak íjai bár modern technikával készültek, a csapatból mégis akadt egy olyan íjász, akinek fegyvere megközelítőleg hasonlít az eredetire, vagyis a csontból (főként szarvból) faragott vázelemeit rugalmas halenyvragasztóval rögzítették egymáshoz. A speciális, úgynevezett rétegelt íj így sokkal távolabbra tudott kilőni, mint „hagyományos” társai. Mint azt az íjászvezetőtől megtudtuk, a magyarok már egészen kicsi korban megismerkedtek e harci móddal, ezért tudtak csatában könnyedén lóról – akár hátrafelé is – nyilazni: „ha az ellenfél tagjai közül valaki felvette ezt az eszközt, nem tudta használni”. Eddig még a szakemberek sem tudták pontosan megállapítani, hogy a számos nyílhegytípus közül mit mire használtak elődeink. A vadásznyilak persze jól megkülönböztethetőek a csatafegyverektől, de sok közülük még mindig besorolatlan. A kevés fennmaradt lelet híján azt is nehéz megmondani, mennyi vándorló magyar érkezett a Kárpát-medencébe. Mogyorósi Imre úgy gondolja, több százezren jöhettek, milliós számú lóállománnyal.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.