Közélet

Nyelvvizsga kellene - minden ötödik szegedi diploma bennragadt

Nyelvvizsga kellene - minden ötödik szegedi diploma bennragadt

2013. július 17., szerda
Nyelvvizsga kellene - minden ötödik szegedi diploma bennragadt
talar

A nyelvi bizonyítványok hiánya miatt visszatartott diplomák aránya sok helyen 30 százalék feletti – írta a Magyar Nemzet. A szegedi universiason jobb a helyzet, 20 százalék alatti azon végzősök aránya, akiknek hiányzik a nyelvvizsgájuk.

Alig csökken azok sokezres tábor, akik még a tanulmányaik végére sem tudják megszerezni a szükséges nyelvvizsga papírt – írta kedden az MTI a Magyar Nemzet cikke alapján. A lap információi szerint a Szent István Egyetemen a záróvizsgázók 25-29 százaléka nem kaphatta meg emiatt a diplomát, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35,5, az Óbudai Egyetemen 35, a Nyugat-magyarországi Egyetemen 32, a Színház és Filmművészeti Egyetemen 25 százalék ez az arány. Ennél jóval magasabb, 45 százalék a Nyíregyházi Főiskolán, és még ezt is meghaladja a Kaposvári Egyetem 50 százalékos mutatója. Ugyanakkor a vezető egyetemeken jóval kisebb ez a probléma, például a Budapest Corvinus Egyetemen 11, a Műegyetemen pedig mindössze 3,4 százalékot tesz ki a nyelvvizsgával nem rendelkező végzősök aránya. A Szegedi Tudományegyetemen is vannak természetesen, akik záróvizsgát ugyan tesznek, a diplomájukat azonban mégsem vehetik át a hiányzó nyelvvizsga miatt.

Varga Zsuzsanna,

az SZTE oktatási igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy a tavalyi statisztikákból az derül ki, hogy 20 százalék alatti ez az arány a szegedi universitas esetében. 2012-ben nappali tagozaton közel négyezren végeztek, míg levelező tagozaton több mint ezerhatszázan. Jellemző, hogy a levelező tagozatosok esetében hiányzik több hallgatónak a nyelvvizsgája, de Varga Zsuzsa hangsúlyozta, általános, hogy egy-két éven belül megszerzik a bizonyítványt a végzett hallgatók, hiszen a munkavállaláshoz szükségük van a diplomájukra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.