Közélet

Nevelőszülőket és állami gondozott gyermekeket karol fel a NESZÉSZ + FOTÓK

Nevelőszülőket és állami gondozott gyermekeket karol fel a NESZÉSZ + FOTÓK

2013. július 13., szombat
Nevelőszülőket és állami gondozott gyermekeket karol fel a NESZÉSZ + FOTÓK
04gs

Szegeden jelentette be megalakulását pénteken a Nevelőszülők és Befogadó Szülők Országos Szakmai és Érdekképviseleti Szövetsége (NESZÉSZ), amelyhez több ezer nevelőszülő csatlakozhat a jövőben.

Péntek délelőtt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársaival találkoztak a Nevelőszülők és Befogadó Szülők Országos Szakmai és Érdekképviseleti Szövetségének (NESZÉSZ) vezetői Szegeden. A nevelőszülőket és állami gondozásból családba kerülő fiatalokat támogató szakszervezet itt jelentette be hivatalosan megalakulását, egyben fogadalmat is tettek: a hivatásuk iránt alázattal dolgoznak majd azon, hogy a nevelőszülők és a gyermekek közötti kapcsolatot megerősítsék. "Példamutató együttműködéssel kell dolgoznunk azon, hogy az emberek szemléletmódját formálva minél több gyermeket szerető családhoz segíthessünk" - mondta köszöntőjében

Kothencz János

. A Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója támogatásáról biztosította a szakszervezetet, kiemelve: kopogtatni sem kell a nyitott ajtókon, számítanak a munkájukra. Hozzáfűzte, hogy más nevelőszülői szakszervezetekkel és egyéb civil szervezetekkel is a lehető legjobb együttműködésre törekszenek. A gyermekvédelmi szolgáltató Bács-Kiskun és Csongrád megyei koordinációs igazgatói is megerősítették szavait, mint mondták, a közös munka hasznos és gyümölcsöző mindkét fél, de elsősorban a rászoruló gyermekek számára.

"Szolgálunk, szeretünk, gyógyítunk, nevelünk, védünk - ez az öt szó a fő mottója a szakszervezetünknek, amelyben minden tagunk teljes szívéből hisz" - hangsúlyozta Bodor Jánosné "Jutka néni". A NESZÉSZ elnöke boldog nevelőszülőnek vallja magát immár húsz éve, így saját tapasztalataival is segítheti az állami gondozott gyermekek örökbefogadóit. "Egy nevelőszülői feladat ellátása során teljesen más helyzetben kell helyt állni, mint vér szerinti szülőként. Gyakran nagyon sok hiányossággal, veszteséggel érkeznek a gyermekek, nekünk pedig muszáj - ahogy mottónkban is szerepel - gyógyítóknak lennünk. Szeretni kell őket, el kell fogadtatni önmagukkal szemben és be kell építeni a családba, hogy érezzék: ugyanolyan 'értékűek', mint bármely más család gyermeke. Otthonunkat a gyermek számára is otthonná kell tenni, ez hatalmas kihívást jelent, de hálás feladat is egyben" - emelte ki Bodor Jánosné. Célkitűzéseik között kiemelték a nevelőszülők érdekeinek védelmét, az őket érintő hiányosságok pótlását és munkájuk segítését. Kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek életkörülményeinek javítására, a hátrányos helyzetűek felkarolására és arra, hogy felkészítsék őket a nagybetűs életre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.