Közélet

Navracsics: Európának csak akkor van jövője, ha összetartó nemzetek alkotják

Navracsics: Európának csak akkor van jövője, ha összetartó nemzetek alkotják

2013. július 6., szombat
Navracsics: Európának csak akkor van jövője, ha összetartó nemzetek alkotják

Európának csak akkor van jövője, ha összetartó nemzetek alkotják - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a sólyi református templom nemzeti emlékhellyé nyilvánításának ünnepségén, valamint kisbaconi magyarok állampolgári eskütételén Sólyban szombaton.

Sóly nem csupán egy magyar falu, hanem a keresztény Magyarország egyik jelképe: a legenda szerint

Szent István

innen indult Koppány legyőzésére, innen indult biztosítani az ország jövőjét a keresztény nemzetek között - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter arra emlékezve, hogy a kormány tavasszal - más helyszínekkel együtt - nemzeti emlékhellyé nyilvánította a sólyi református templomot.

Navracsics Tibor

a 39 székelyföldi, kisbaconi állampolgári esküt tevőnek azt mondta, soha senki számára nem volt kétséges, hogy önök nem ma váltak magyar állampolgárrá, hanem mindig is a magyar nemzet tagjai voltak. Ezért a mai állampolgári eskü szimbolikus, de ugyanakkor erőt ad mindannyiunk számára - tette hozzá. Erőt ad a magyarországi magyaroknak is, hiszen mindaddig, amíg a magyar nemzet kellően erős tud lenni ahhoz, hogy kinyújtsa a kezét a határon túl élő magyar közösségeknek, biztosítja számukra is a magyar nemzethez tartozás lehetőségét, megadja azt a támogatást, ami önöknek szükséges ahhoz, hogy meg tudjanak maradni magyarnak a szülőföldjükön, addig ez a nemzet nem veszett el - fejtette ki Navracsics Tibor. Addig a mindennapokban is megmutatkozik, hogy a magyar Európában is erős nemzet - fűzte hozzá. Kijelentette: Európának csak akkor van jövője, ha összetartó nemzetek alkotják. A magyar összetartó nemzet, bizonyítjuk ezt az állampolgári esküvel, a honosítással, vagy természeti katasztrófák idején, amikor egy emberként állunk ki egymásért - tette hozzá. Kisbacon Romániában, Kovászna megyében található, 2008-ban vált Sóly testvértelepülésévé; a 39 ember honosítási kérelmét június elején írta alá Áder János köztársasági elnök, a hivatalos állampolgári esküt szombaton Bikádi László független sólyi polgármester előtt tették le. A Veszprém megyei település ezen a napon ünnepelte református templomának nemzeti emlékhellyé nyilvánítását is. A templom helyén állt egykor az az ősi kápolna, amelyet István király emeltetett Koppány vezér felett aratott győzelme után Sólyban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.